Прокурори: Пратихме зад решетките кибернасилник от Пловдив

Нужни са промени в закона, но и сега не сме безпомощни, посочи заместник-окръжният прокурор на Пловдив Анна Викова

Прокурори: Пратихме зад решетките кибернасилник от Пловдив | StandartNews.com

Нужен е закон за кибернасилието. Но и сега не сме безпомощни. Много конкретни поведения, свързани със сексуални посегателства над деца под 18 г., и сега са криминализирани. Друг е въпросът какви наказания са предвидени за тях. Нужна е промяна в процесуалния закон. 

Това заяви заместник-окръжния прокурор на Пловдив Анна Викова по време на форума на "Стандарт" "Киберзашитници. Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца". Второто му издание се проведе в Пловдив в партньорство с Черноморската академия за сигурност, общината и Регионалното управление на образованието /РУО/. 

Анна Викова припомни, че едно от първите дела на територията на страната срещу престъпление в интернет се е водило в Пловдив преди 10 г. и е завършило с присъда. Тогава в сайт за игри, където потребители са много непълнолетни, се е регистрирал възрастен мъж-педофил, който се е представил за 12-годишен. Започнал е да играе игри, да говори като дете, за да хване жертва - момиченце между 9 и 13 г. Успял е да намери и първоначално я е провокирал да си покаже гърдите, снимал я е и т.н. След това започнал да я изнудва за други свои желания като я заплашвал, че ще пусне снимките в интернет. Бабата на детето обаче забелязала, че нещо нередно се случва и се стигнало до намесата на ГДПОБ. Педофилът е арестуван, а в дома му са открити над 6000 файла на малолетни, които той е разпращал на "приятели". "Стигна се до ефективна присъда", посочи прокурор Викова. "Не сме толкова безпомощни. Но след като няма дефиниция за кибернасилие - това много затруднява работата ни", каза тя. Прокурор Викова разкри и каква е "новата мода" сред педофилите - те купуват 20-30 пароли за профили във Фейсбук, където тийнейджъри си държат лични снимки, за които смятат, че са защитени, защото са заключени. Изваждането им обаче не е трудно и след това започва изнудването, понякога и за пари. 

"Законодателните промени са задължителни. Но най-добрата мярка е превенцията. На първо място са родителите, които трябва да разговарят с децата си и да ги предупреждават за опасностите", посочи още зам-окръжният прокурор Анна Викова. 

Районният прокурор Петър Петров пък обърна внимание на друг проблем - на какви платформи гледат клипове нашите деца? И припомни за случая от пловдивски мол, когато представящите се за инфлуенсъри Емили Тротинетката, Чеченеца и Тошо Куката накараха младеж с аутизъм да се държи като куче. "Те търсят лесноманипулируеми личности, с които да се гаврят. Този проблем тепърва ще се проявява. Не всички примери, които дават инфлуенсърите, са добри", каза прокурор Петров. 

В заключение той допълни, че обществото трябва да следи какво се случва в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай