На форума на Стандарт: Час по религия в училище срещу кибертормоза

Децата, които учат вероучение, гледат по-различно на света от другите, каза епископ Арсений

На форума на Стандарт: Час по религия в училище срещу кибертормоза | StandartNews.com

"Тормозът и унижението на младите са средновековни практики, въведени на Запад, които нашата православна църква отхвърля". С цитирането на думите на Пловдивския митрополит Николай започна изказването си Знеполският епископ Арсений. Той бе сред участниците във форума на "Стандарт" "Киберзащитници. Заедно в борбата с кибертормоза на деца", който се проведе в Пловдив. Съорганизатори на събитието са Черноморската академия за сигурност, Община Пловдив и Регионалното управление на образованието /РУО/ в Града под тепетата. 

След като отправи Пасхален поздрав от Пловдивския митрополит Николай към присъстващите, епископ Арсений благодари на главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова за това, че управляваната от нея медия и екипът работят в подкрепа на вярата и Българската православна църква. 

"Всички ние добре осъзнаваме отговорността да бъдем личности. Трябва да защитим нашите деца. Защото те са изправени пред по-голяма опасност, когато изграждат себе си като личности. За това може да им помогнат Църквата и образованието. Думата "образование" идва от образ, а човекът е създаден от Бог по Негов образ и подобие", каза епископ Арсений.

Той припомни думите на Неврокопския митрополит Борис, изречени още през далечната 1928 г.: "Какво искате да възпитате? Умствени изроди и морални чудовища ли?". Като посочи, с тях митрополитът е предупредил за огромното предизвикателство пред обществото ни. Епископ Арсений разкри и един духовен закон - когато се случват много катаклизми - наводнения, земетресения и други бедствия, това означава, че злото се е преумножило. "Единственият начин да му се противодейства е чрез добро. А единственото добро е Бог", каза Знеполският епископ.

"Църквата се грижи за най-малките. 5000 деца учат вероучение в Българската епархия. В Пловдивска област в 10 училища се учи вероучение. Когато разговаряме с директорите и учителите от тези училища те споделят, че децата, които изучават вероучение, са по-различни от другите, разбират света по друг начин - по-лесно преодоляват болката и страданието, по-борбени са. Затова трябва да има един час вероучение - СИП или ЗИП, във всички български училища. Вярвам, че всички сте на това мнение", обърна се епископ Арсений към присъстващите на форума около 200 учители и директори на училища в Пловдивска област. 

Духовникът посочи, че изолирането на децата заради ковид пандемията е било голямо изпитание. "Общуваме с много деца с проблеми, деца на разведени родители. Те денонощно са в интернет. По случай тържество за Рождество Христово възложихме задача да напишат писмо със желанията си до Дядо Коледа. Едно от децата написа: "Колко парички трябва да събера за тате, за да му ги дам и да ми обърне внимание? Защото той е постоянно зает и е на работа". Друго пък написало: "Моля те, Дядо Коледа, нека мама и тате купят телевизор, за да има с кого да си говоря, защото те нямат време за мен".

Когато нас, възрастните, ни няма, злото грабва нашите деца", каза още дядо Арсений. И допълни, че насилието се случва първо в семейството, в което няма любов и детето е потърпевшо от това. Тогава пипалата на греха се протягат към него и пораждат насилие и злоба. 

"По-успешно е срещу насилието да се действа като превенция с преподаването на християнските добродетели. Да се дава качествено образование, да се познава вярата. И най-малките могат да се образоват в часовете по религия,  да научат, че човек е създаден по образ и подобие Божие. Светата църква апелира за въвеждане на задължителен предмет "Религия" - тогава ще бъдат по-малко киберпрестъпленията и агресивността", каза още епископ Арсений.

Той предложи да се направи форум за агресията срещу учителите в училищата, за да се търсят решения как да се противодейства на този грозен проблем, чиито размери все повече се увеличават. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай