Георги Иванов: Изработили сме правила за действие при кибертормоз

Най-важното е децата да се научат да говорят и да има кой да ги чува, казва експертът в Държавната агенция за закрила на детето

Георги Иванов: Изработили сме правила за действие при кибертормоз | StandartNews.com

Направихме анкета с над 2600 ученици от 18 училища, след това проведохме семинар с учители, психолози, педагогически съветници, УНИЦЕФ, БАН и други. Участниците бяха разделени на групи и бяха обучени как да реагират, когато има насилие над тях. Най-важното е децата да се научат да говорят и да има чуваемост. Това заяви Георги Иванов, държавен експерт в Държавната агенция за закрила на детето.

Преди три седмици имахме случай, когато тийнейджърка бе заявила в мрежата, че ще направи публично самоубийство. Реакцията на ГДБОП бе много бърза - изпратих им данни и само след 1 час реагираха. Казвам това, за да видите, че всичко, което правим, работи. На сина ми винаги съм казвал - всичко е проследимо, всичко може да се разбере и да се предотврати. 

Важно е да имаме диалог, да се вижда, че нещата вървят напред. Защото ако стане нещо, винаги се казва - какво прави държавата. Нашият отдел, който е международен, е от 4 човека и пак разрешаваме по много случаи - работим с деца жертви на трафик, подложени на кибертормоз, продадени. 

Направихме още една анкета във Варна със съдействието на кмета Иван Портних, която обхвана над 1200 ученика. Резултатите от една страна са лоши, от друга - обнадеждаващи. В първата анкета над 40% от децата бяха споделили, че познават хора с фалшива самоличност, 30% са получавали предложения за срещи с хора, които не познават. 67% се обръщат към родителите си, когато имат проблем. Над 10% от децата сигнализират на държавната гореща линия. 

Изработили сме много ясни правила как се действа при всяка ситуация. Създадохме методически правила, разпратени до всички училища, какви стъпки да се направят при заявка за кибертормоз. Затова най-важното е да има чуваемост.

Предвидили сме обучения в още 3 региона на страната. Ако в Израел има 15% предотвратяване на подобни престъпления, у нас са 4%. Но все пак това са спасени деца. Когато има по-сериозни закони, този вид престъпления ще намалеят. За мен посегателството към личността - дали физическо или виртуално, е еднакво. 

Всеки път, когато дете има травма в етапите от развитието си и в бъдеще се срещне с подобна ситуация, това се отразява. 

Ако детето се почувства измамено, неодверието, страхът, параноята остават завинаги. 

Надявам се да продължим да работим с Черноморска академия по обученията. Това са малки стъпки, но се прави нещо в тази насока, каза Георги Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай