Четвъртък,

Защо българите не гласуваха? Говори шефът на ЦИК

От: Стандарт -
3507
Защо българите не гласуваха? Говори шефът на ЦИК
A
A
A

Преброени са всички разписки от секциите в страната. Това каза Камелия Нейкова, председател на ЦИК, по БНТ. По думите й от 2017 г. насам наблюдаваме спад на избирателната активност. 

"Избирателите се научиха да гласуват с машините. С всеки следващи избори гласуването и обработката става по-бързо. Не бих казала, че машините са причина за ниската избирателна активност.

Би било добре тя да е по-висока и гражданите да излязат да гласуват. Според мен избирателите се измориха да гласуват", добави Нейкова. 

"Над 87 000 са гласували "Не подкрепям никого". Това означава, че избирателите не са намерили кого да подкрепят.

Тези гласове са действителни, но не участват в разпределението на мандатите и не отиват при нито една партия и коалиция", отбеляза председателят на ЦИК. 

Нейкова коментира, че машините се съхраняват в същия склад, в който се намират от началото, докато не се намери държавен имот.  Относно преференциите на депутатите, председателят на ЦИК заяви, че вече са публикувани са сайта на комисията. 

Нейкова уточни, че най-големият брой  преференции - към 12-14 000, са в "Продължаваме промяната". И добави, че на места се виждат размествания в преференциите. 


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com