"Възраждане": Енергийната стратегия трябва да запази въглищните мощности

Населените места около града ще станат привлекателни за младите хора

"Възраждане": Енергийната стратегия трябва да запази въглищните мощности | StandartNews.com
  • От години чуваме, че летището трябва да се превърне в индустриална зона, но няма проучвания за възможностите на този мащабен терен със специфична инфраструктура
  • Имаме сериозни идеи за бъдещето на общината в културно-исторически план
  • В енергийната стратегия трябва да залегнат нови ядрени мощности и запазване на въглищните
  • Правим "градска гора", ще залесим всяко неизползваемо място
  • Населените места около града ще станат привлекателни за младите хора
  • Планираме районни кметства в Стара Загора, казва народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова, кандидат за кмет на града в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Михайлова, каква е оценката Ви за постигнатото споразумение от 7 точки с протестиращите миньори и енергетици от Стара Загора, Перник и Кюстендил?

- Няма постигнато споразумение между протестиращите и властта. Именно миньорите са тези, чиито представители отказаха категорично да подпишат текстовете и продължават своя протест, защото прекрасно осъзнаха, че за пореден път се прави опит да бъдат подведени. Абсурдно е, че някои представители на синдикалните организации се подписаха под този документ.

- Точка №3 от споразумението гласи, че до 30 ноември 2023 г. трябва да бъде изработена енергийната стратегия на България до 2050 г. Какво трябва да залегне в нея?

- Според българското законодателство Националната енергийна стратегия е водещият документ, по силата на който Министерството на енергетиката провежда своята политика. Намираме се в абсурдна ситуация, в която всички ключови за сектора документи се изготвят без да имаме актуална Национална стратегия. 

Според нас от "Възраждане" в новата стратегия трябва да залегнат както нови ядрени мощности, така и запазване на въглищните такива, чрез необходимите инвестиции, които да гарантират нашия енергиен суверенитет.

- Защо се стигна до това напрежение, което продължава вече седмица?

- Напрежението сред десетките хиляди, чиито животи са обвързани с въгледобива у нас, тлее от години. Дали това щеше да се случи преди 3 месеца или сега - така или иначе то беше неизбежно. Властта в София в момента представлява най-безпринципното и антибългарско правителство в новата ни история. Тези хора нямат ни най-малка идея за проблемите вътре в страната и сега, съвсем логично, са ужасени от справедливия гняв на работниците в енергетиката.

- Вие сте един от най-активните депутати на "Възраждане". Успяхте дори да постигнете консенсус в парламента страната ни да настоява въглищните централи да работят до 2038 година. Какво Ви мотивира сега да искате да се откажете от Народното събрание, за да станете кмет на Стара Загора?

- Смятам, че като народен представител не съм спирала и за ден да работя за интересите на хората от нашия регион. Всички наши поддръжници са категорични, че досегашната местна власт води града в задънена улица. "Възраждане" не предлага просто кандидат за кмет, а управленски екип, който ще промени коренно начина на работа в общината. 

Планираме създаване на районни кметства, които да помогнат за адекватно разпределение на отговорностите и да сложат край на феодалния статут на кмета на общината.

- Заради края на въглищните централи, когато и да е той, трябва отсега да се създадат перспективи за бъдещето на младите хора в други сектори. Перспективи, свързани с образованието и професиите на бъдещето. Каква е визията Ви за новата икономика на Стара Загора?

- Въглищните ни ресурси и мощности имат капацитет да работят още много десетилетия и могат да бъдат устойчива основа и спомагателно средство за развитие на икономиката в каквато и да е посока. По геоложки проучвания залежи от въглища има за 60-70 години напред във времето. При промяната в геополитическата обстановка, каквато се очаква в следващите години, този вид енергия може да бъде изключително конкурентоспособна предвид затворения цикъл на производство. 

- Индустриална зона "Загоре" е с почти запълнен капацитет. Какво трябва да се направи, за да се създадат нови възможности за инвестиции в града?

- Стара Загора има всички условия да привлича както чужди, така и сериозни инвестиции от български компании. Големият проблем е, че градът вече четири мандата е управляван от ГЕРБ, които са приели, меко казано, неприемливи стандарти при своята комуникация с потенциалните инвеститори. Тази не партия, а група по интереси, паразитира от рекет върху бизнеса и е крайно време старозагорци да сложат край на това чрез своя вот. 

- От години старозагорци спорят за съдбата на летището. Какво е Вашето мнение?

- От години чуваме, че летището трябва да се превърне в индустриална зона, но все още не сме се запознали с конкретни планове какво същност ще се случи с терените там. Няма правени проучвания за възможностите на този мащабен терен със специфична инфраструктура. Нещо повече - неведнъж в Общински съвет бяха внасяни предложения от кмета на Стара Загора за парцелиране на дребно на безброй УПИ в частна полза, които ние от "Възраждане" многократно успяхме да спрем. 

- Решаването на кои проблеми на Стара Загора не търпят отлагане?

- Най-големият проблем на Стара Загора е проблем от национален мащаб. Бъдещето на комплекса "Марица-изток" е най-големият местен проблем и ние от "Възраждане" сме категорични, че настоящата местна власт не е и няма намерение да предприеме стъпки в правилната посока.

Нашата позиция е ясна - въгледобивът и производството на електроенергия в "Марица-изток" имат хоризонт много след 2050 г. и няма как да поставим никакви изисквания на Европейската комисия пред интереса на нашите съграждани.

Политическият и административен натиск върху бизнеса е аналог на мутренския модел от 90-те години и трябва да бъде прекратен в спешен порядък.

Потенциалът на Стара Загора е буквално спънат от хора, които са водени от своите лични и партийни интереси. Освобождаването на местния бизнес буквално от отчитане в партийната каса на ГЕРБ моментално ще промени бизнес средата в града и ще осигури бъдещето на общината.

- Какво предвижда програмата Ви за младите хора и младите семейства?

- Очевидно общинският център в последните години не е възможно най-привлекателното място за живот. Градската среда е презастроена, автомобилите заемат огромна част от жизнената площ и поради непрекъснатите ремонтни дейности качеството на въздуха е под всякаква критика. 

В тази връзка имаме две инициативи:

1. "Градска гора" - свързаност на всички зелени площи в града и залесяване на всяко неизползваемо място. 

2. Стара Загора е община с предимството да има много на брой населени места, които в момента се приемат като финансова тежест за общината, но ние от "Възраждане" виждаме в тях потенциал за възможност младите семейства да живеят на по-чисто и по-спокойно място. С повече въздух, повече открити пространства - достатъчно близо и достатъчно далеч от големия град. 

- Стара Загора е един от най-древните градове в Европа, културата Загоре го прави уникален в света. Какво трябва да се направи, за да се превърне Стара Загора в дестинация за културно-исторически туризъм?

- На 11 октомври ще представим нашата листа с кандидати за общински съветници и в рамките на това събитие ще обявим именно нашите планове за бъдещето на общината в културно-исторически план.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай