Кой оплеска видеонаблюдението на изборите? Говори министър

От утре започва поетапното качване на записи от секциите на сайта video.bg

Кой оплеска видеонаблюдението на изборите? Говори министър | StandartNews.com

Стана ясно, че повече от половината от подобните на смартфон устройства за видеонаблюдение на изборите на 2 април не са предавали на живо преброяването на бюлетините. Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000, съобщи пред Нова телевизия министърът на електронното управление Георги Тодоров.

„Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места няма проблеми, но просто членовете на комисиите не са включили камерата", обясни Тодоров.

"В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства от страна на секциите. Те бяха успешни. Имаше само 5 устройства с дефект, като ги подменихме. В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно. Законът в този случай мълчи. С последните промени в Избирателния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи с този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, описа процеса министърът.

Той допълни, че от утре започва поетапното качване на записи от секциите. На места не е имало нито излъчване, нито запис. Не са регистрирани хакерски атаки към платформата за онлайн предаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай