Изненада от ЦИК! Нови бюлетини ще излизат от машините за гласуване

Видеонаблюдението ще бъде с други устройства, а не с камерите в училищата

Изненада от ЦИК! Нови бюлетини ще излизат от машините за гласуване | StandartNews.com

Министерският съвет ще отговаря за видеонаблюдението по време на изборите на 2 април. Техническото осигуряване е възложено на „Информационно обслужване“. Това съобщи пред бТВ председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Видеонаблюдението ще бъде с други устройства, а не с камерите в училищата. В чужбина пък няма да има видеонаблюдение.

„Бюлетината от машините ще е с по-едър шрифт, за да може СИК да няма затруднения по време на своята работа“, добави Камелия Нейкова.

Вчера изтече крайният срок за регистрация на партии и коалиции в ЦИК. Регистрирани са 16 партии и седем коалиции.

„За три от подалите документи имаме постановен отказ, тъй като документите не отговаряха на изискванията на закона. Имаше непълноти“, заяви Нейкова.

„Гарантираме, че ЦИК ще направи всичко възможно навреме да приеме свое решения и да организира така изборния процес, че всеки български гражданин да може да упражни правото си на глас както в страната, така и извън нея. И всички гласове да бъдат отчетени от секционните избирателни комисии“, добави председателят на ЦИК.

Избирателите ще могат да изберат дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

„Бюлетината от машината ще е почти същата като предишна, но може би ще е по-дълга. Няма опасения за разкриване тайната на вота, правихме експеримент“, каза Нейкова.

Председателят на ЦИК обясни, че ще се наложи изменение на софтуера на машините заради измененията в Изборния кодекс. Камелия Нейкова уточни, че гласуването извън страната ще протече както и в предишните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай