Експерти порицаха ЦИК, предизвиква хаос за изборите

Според Татяна Буруджиева манипулации с вота винаги може да има

Експерти порицаха ЦИК, предизвиква хаос за изборите | StandartNews.com

Отново отиваме към какофония в изборния ден. ЦИК е институцията, която на вота може да създаде какофония или добра организация, но тя е решила да направи първото. Коментара направи политологът проф. Татяна Буруджиева пред Нова телевизия по повод решението на ЦИК да се броят заедно хартиените бюлетини и разписките от машините.

Според Буруджиева манипулации с вота винаги може да има. Тя обаче предвижда на изборите през април те да се проявят най-вече при преференциите.

“Те ще произведат два протокола - един хартиен и един машинен, на хвърчащи листи и после с калкулатора ще формират протокола на СИК”, обясни изборният наблюдател Стоил Стоилов. Той обаче изрази притеснение в това, че машинната бюлетина може да бъде подменена. “В момента, в който машината принтира бюлетината и тя бъде поднесена на изборния чиновник в СИК, за да й постави печат, той трябва да е убеден, че тази бюлетина произхожда от тази машина. А не е внесена отвън”, посочи Стоилов. Като решение на проблема, той предложи хартиените ролки за машини да бъдат брандирани, за може вотът да бъде проследен.

В решението на ЦИК експертът по изборни системи Даниел Стефанов видя проблем при събирането на протоколите в СИК-овете. “Много по-разумно беше да се отчете поотделно и резултатът да бъде отчетен на ниво РИК. Това щеше да намалим грешките в СИК”, смята Стефанов.

Той е категоричен - това е технически, а не политически детайл. “Изборите за парламент в България винаги са имали устойчив резултат и дори да е имало дребни нарушения, не мисля, че те някога са оказвали влияние върху разпределението на мандатите”, допълни той.

Според Татяна Буруджиева, най-големият проблем е липсата на доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай