За Ивановден - най-крехките ребърца в гювеч

Свински ребра с кисело зеле

За Ивановден - най-крехките ребърца в гювеч | StandartNews.com

На 7 януари православната църква отбелязва Ивановден - денят на свети Йоан Кръстител на този ден свършват "мръсните дни". 

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната и чудодейна сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. “мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Това е един от най-празнуваните имени дни.

Свински ребра с кисело зеле в гювеч

Продукти: 1 кг свински гърди с кост, 1 1/2 г кисело зеле, 150 г свинска мас, 1 с.л. червен пипер (за предпочитане едросмлян), 2 листенца дафиновлист, 3-4 зрънца бахар

Приготвяне: Отцеждате киселото зеле от саламурата и изплаквате. Разрязвате го и почиствате от кочана по-дебелите жилки на листата на киселото зеле. Нарязвате на тънки ивици. Разделете количеството нарязано зеле на 3. Всяка част запържете на тиган заедно с 50 грама мас за кратко докато пусне саламурата, която е задържало. Запържването трае около 5 минути, най-накрая добавете червен пипер. Ако зелето все още е солено не е необходимо добавяне на допълнително сол. 

Взимате гювеч и намазвате дъното с още малко мас. Разстелете половината от зелето върху него наредете ребрата, дафиновия лист и зърнта бахар. Най-отгоре ги покрийте с останалото зеле. Залейте с една не пълна чаена чаша вода и захлупете с капака. 

Внимание! Гювечът се слага в студена фурна. След това се включва на 150 градуса на горен и долен реотан. Пече се бавно за около 4 часа. 20-30 минути преди да го извадите разбъркайте горната част на зелето и покажете месцето за да се позапече и то. Като получи лек загар извадете и оставете да отвърне за 20 мин. 
Весел празник и наздраве на всички именици.


 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай