Събота,

Танева дала добри идеи на търговските вериги

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
389
Танева дала добри идеи на търговските вериги
A
A
A

Министерството на земеделието иска да предложи на българския потребител, в който и да е от магазините, да има възможност да си избере храна, произведена от местните производители. Всичко това, което се каза от Сдружението за модерна търговия, е абсолютна лъжа и манипулация. това заяви в сутрешния блок на БНТ министър Десислава Танева.

Вчера получихме становища от българските браншови организации и във връзка с техните становища, ще нанесем корекции по предложените текстове, съобщи министърът на земеделието.

МЗХГ предлага във всеки от обектите на търговските вериги в цялата страна – мултинационалните вериги, да имат достъп местните производители на храни.

Сега излизат българските оранжерийни краставици и домати – нормално ли е една оранжерия, която е на пет километра от търговската верига в града – например в Сливен, да няма никаква възможност потребителя да избере свеж продукт, а цялата продукция да е донесена с камиони от трети страни.

Не налагаме кой какво да купува, а искаме регулация за достъп на производителите до веригите. Вчера чух какво ли не – говорим само за местни производители.

Слуховете за повишаване на цените са абсолютна манипулация, съобщи отново Танева. „Тук говорим за търговските площи, с които веригите разполагат, да бъдат отделени площи за местни производители – как ще си решат канала за доставка, си е техен въпрос. Ние само начертаваме условията за тези доставки. Категорично няма основание за повишаване на цените – те зависят от политиката на веригите“.

Настояваме за достъп до големите вериги, за да може всеки да избере местна продукция. Предлагаме задължения – нещо, което бе направено във Франция, например.

Не срещнахме никакво разбиране. От две седмици аз като министър съм в ситуация да се моля на пет вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, за да проведа разговори с тях. За две седмици получих нула реда информация, една от веригите ми пусна табличка с пет реда информация, допълни Танева.

По думите й всички земеделски пазари трябва да работят, за да могат хората да продават българска продукция при спазване на санитарните мерки.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията