Пускат все повече БГ стоки в търговските вериги

Хората предпочитат да пазаруват в близките до тях магазини, а се купува само най-необходимото

Пускат все повече БГ стоки в търговските вериги | StandartNews.com

Увеличават се количеството и разнообразието на български стоки в големите търговски вериги у нас.

"Има повече българска продукция на пазара у нас. Тя е в резултат от кризата, която има и няколко положителни ефекти. Виждаме, че пазарът изпреварва държавата и всякакви постановления, Българските потребители последваха апела и на търговците, и на държавата, започнаха да купуват повече българска стока и това веднага се отрази на магазините", заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Според него страната се е оказала в ситуация, в която преди постановлението да влезе в сила, то е започнало да изпълнява функцията. Матеев смята, че парадоксалното в случая, че вече има положителен ефект, защото доста производители са сключили договори с търговски вериги.

"Българския потребител, в резултат на кризата, стана доста по-чувствителен ценово. Той промени драстично своето поведение. Все повече се купуват стоки, които  са на промоция. Вече се пазарува в различни часови пояси. В най-натоварения преди часови пояс - след 18 часа, вече магазините са почти празни. Лоялността към определени брандове намалява. Все по-голямо влияние върху избора оказва цената", обясни той.

Според него хората предпочитат да пазаруват в близките до тях магазини, а се купува само най-необходимото. Покупката на по-луксозни стоки вече е ограничена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай