Най-вкусните рецепти за постите! Зелени суперхрани

Гответе зелените храни с възможно най-малко топлинна обработка

Най-вкусните рецепти за постите! Зелени суперхрани | StandartNews.com

Постите са отредени, за да ни върнат в правилната посока към природния закон да се храним предимно с растителна храна, затова и великденският пост започва от края на зимата до средата на пролетта. През зимата хората често натоварват организма с вредни храни, а неправилните комбинации допълнително влошават здравето. Като прибавим и токсините от съвременната околна среда, организмът започва да страда и да боледува. Това е и една от причините през пролетта да изпитваме т.нар. "пролетна умора". 
Включете зеленолистните зеленчуци. Гответе зелените храни с възможно най-малко топлинна обработка, с леко задушаване или на супи. Те се съчетават добре със зърнени храни и ядки.

 

Енергийният източник на римските войници

Лападът е познат още древността, той е използван дори и от римските войници, тъй като намалявал чувството за жажда при физически натоварвания. С голямото си съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът се смята за изключително здравословна храна. Сред уникалните му свойства са профилактично действие при диабет, проблеми с черния дроб и жлъчката.

Супа с лапад

Продукти: 1 връзка лапад, 1 връзка пресен лук, няколко стръка пресен джоджен, 1 морков, целина и пащърнак, 2 средни картофа, 2 чаени лъжички червен пипер, сол на вкус, зехтин, 1/2 чаша ориз 
Приготвяне: Изчистете и нарежете пресния лук, запържете за кратко в 4 супени лъжици зехтин. Накълцайте останалите зеленчуци на дребно и ги добавете. Залейте с вода около 3 литра и оставете да се вари на среден огън за 20 мин. После добавете ориза и оставете за още 20 минути. Нарежете лапада и джоджена и ги сложете най-накрая за около 10 мин. да ври с останалата част от супата.  Свалете от оганя и оставете се охлади. Тази супа може да се яде както и гореща така и хладка.


Железният крал

Листата на спанака са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C и B3. В спанака се съдържат и големи количества фолиева киселина, натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. В зеленчука има и флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали.

Спанак с булгур

Продукти: спанак - 500 г, лук - 1 глава, булгур - 1 ч.ч., червен пипер - 1 ч.л., сол - на вкус, джоджен, олио (зехтин) - 3 - 4 с.л.
Приготвяне: Първо се почиства спанакът и се измива. Нарязва се на дребно заедно с обелената глава лук.
Загрява се олиото и задушавате за кратко около 4-5 минути. Добавя се измит и отцеден булгур, запържва се за 2-3 минути. Прибавя се червеният пипер, разбърква се и сипвате 3 ч.ч. вода. Овкусява се със сол на вкус и се добавя ситно нарязан джоджен. Оставя се на тих огън да се вари до готовност на булгура.

 

Мощен биостимулатор

Kачествата на копривата не могат да скрият - тя е едно от най-полезните растения, с които ни е дарила природата. В нея се съдържат големи количества на бета-каротин, желязо, фосфати, калций, минерали, протеини, захари и голям спектър витамини. Копривата има доказано диуретично, кръвоспиращо и антианемично действие върху организма.

Коприва с леща

Продукти: леща - 500 г, коприва - 2 ч.ч., зелен лук - 3 - 4 стръка, чесън - 4 скилидки, моркови - 1 брой, доматен сок - 2 с.л., сол - 1 ч.л., червен пипер - 1 ч.л., магданоз - няколко стръка пресен, олио (зехтин) - 60 мл
Приготвяне: Почистете зеленчуците и измийте лещата. Нарежете на ситно лука и моркова и попарете копривата във вряла вода.
Запържете в сгорещената мазнина, чесъна и моркова и добавете лещата заедно с около 3-4 ч.ч. вода. Оставете да заври. Вари се, докато лещата омекне, след което добавете доматите, солта и 1 ч.л. червен пипер. Оставете да се свари напълно. Добавете и копривата, оставете да къкри на котлона за още 20 мин. Накрая добавете накълцания магданоз. Изключете котлона и оставете да се охлади.


Див чесън - суперхрана

Левурдата съдържа изключително ценни съставки като витамини А, В1, В2, В3, В6, РР.  В листата й се съдържат големи количества витамин C. Растението е богато на етерични масла и е известно с ценен минерален комплекс от калций, желязо, калий, сяра, йод, флуор, манган, селен, цинк, мед, както и други жизненоважни за организма микро   и макроелементи.

Песто от левурда

Продукти: 100 г левурда, 150 мл зехтин, 60 г орехи, 100 г кашкавал, сол
Приготвяне: Измийте левурдата, отцедете листата и ги подсушете. Отстранете дръжките и прережете листата на 3-4 места. Поставете ги в купата на блендера, добавете орехите (за предпочитане накиснати във вода за няколко часа и след това отцедени) и настъргания кашкавал. Постепенно добавете зехтина, блендирайте до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете готовото песто в стъклен буркан, добавете още малко зехтин и го приберете в хладилник.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай