"Ел Би Булгарикум": Българското производство е в риск

Трябва да търсим качеството и на суровината, призова изпълнителният директор Ивайло Лилов

"Ел Би Булгарикум": Българското производство е в риск | StandartNews.com

Думата на днешния форум е кауза. И аз много ви благодаря, че поддържате тази кауза 18 години – едно пълнолетие. Личи си че това е визионерство от ваша страна, каза Ивайло Лилов, изпълнителен директор на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" на форума "Бранд България - защита на българското земеделие и храни". 18-ата дискусията от националната кампания на "Стандарт" "Да! На българската храна" традиционно събра преди Великден представители на законодателната и изпълнителната власт, на бизнеса и научните среди, за да търси решение на най-наболелите проблеми на агробизнеса у нас

Колкото повече напредва времето толкова по-важна става темата за храната, заяви Лилов. И допълни: "Българските преработватели особено в нашия сектор са в неизгодна позиция. От една страна вносната суровина оказва колосален натиск. От своя страна ние търсим по-евтина суровина, за да бъдем конкурентоспособни".

Много е важно да се обединим, за да бъде българската храна качествена и здравословна, подчерта Лилов. И посочи, че у нас влизат полуфабрикати, които се представят на производителите като "европейски привкус".

Говорихме за външното присъствие на българския пазар. Съществува много голяма опасност. В млекопреработвателния сектор виждам тенденция за монополизация. Конкурираме се с компании със солидна международна подкрепа. Българското производство е поставено в риск, би алармата Ивайло Лилов. 

Той обясни, че качеството на продукцията зависи от два компонента. Първият е суровината. Ние използваме изцяло българска. Вторият – за българското кисело мляко най-важна е българската закваска. Неизползването й или използването на европейски аналози не носи здравословен ефект и полезната стойност на българското кисело мляко. Да търсим качеството и на суровината, призова Ивайло Лилов. 
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Speck
преди 1 седмица

На приватизацийка ли замириса?

Откажи