Откриха баните на филипополските гладиатори

При представянето на новата атракция почерпиха гостите с оригинални римски бонбони от времето на императорите

Откриха баните на филипополските гладиатори | StandartNews.com

Разкошен римски мраморен басейн с подово отопление по системата хипокауст е новата археологическа атракция в центъра на Пловдив. Тя се намира на ул. „Отец Паисий” и е в подземното ниво на новооткрития хотел „Вила Флавия”, който днес стана член на Съвета по Туризъм. Хотелът е четвъртият сертифициран в Пловдив от началото на годината, пише "Марица". 

В термите отпреди 1900 години са се къпали атлетите и гладиаторите, които са участвали в събитията на стадиона. За подобно предположение говори един запазен арковиден зид. Той вероятно е бил връзката между басейна и голямото спортно съоръжение на античния Филипопол.

Басейнът е покрит с оригиналния си бял мрамор. В него се влиза по мраморни стъпала. Около него има колонади и арки, споени с любимия разтвор на римляните – вар, пясък и натрошени тухли. Подземният комплекс може да се види и през стъкления под във фоайето на хотела.

Откриха басейна на пловдивските гладиатори на пъпа на града

Новото бижу па пловдивската археология е открито след като преди десетина години семейството собственици решават да съборят съществуващата там стара къща и да построят нещо ново.

„На 1 метър дълбочина попаднахме на първите зидове. Проучването направи археологът Мая Мартинова, а реставратор бе Никола Стоянов. Продължи с години”, разказа Валентина Бабикова. Семейството е плащало през цялото време разкопките и проучванията. 

През този стъклен под, басейнът се вижда от фоайето на хотела

Две от намерените колони са поставени в двора на хотела, където оформят нещо като „Портал във времето”. 

Новата атракция ще бъде достъпна за туристите в Пловдив. Ще бъдат изработени информационни табла за тях.

Заместник - кметът по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов припомни за защитения проект на общината към Национален фонд „Култура”, който се отнася към съблекалните за гладиаторите зад сцената на Античния театър.

Там със средствата на 3D  и виртуалната реалност ще бъде разказвано за живота на тези любими екшън герои на публиката от античността.

„Там са съблекалните на гладиаторите, а тук – техните бани. Може да се направи  тур, който да разказва за живота на гладиаторите във Филипопол”, предложи г-н Панов.

Откриха басейна на пловдивските гладиатори на пъпа на града

При представянето на новата атракция собствениците на хотела почерпиха с оригинални римски бонбони от времето на императорите. Те са смесица от фурми и различни ядки с мед. Открити са в записките на римски консул-чревоугодник, който събирал любимите си рецепти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай