Оперна прима дари 10 бона на таланти

Оперна прима дари 10 бона на таланти | StandartNews.com

Дарение от близо 10 хил. лв. направи българското сопрано Красимира Стоянова за купуване на нови музикални инструменти на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. "Стандарт" разказа за казуса в кампанията "Възкреси доброто". Кампанията за набирането на средствата за обновяването на музикалните инструменти в школото се организира от общинската фондация "Русе - град на свободния дух" и стартира в началото на годината.

Тя има за цел да осигури по-добри условия за творческа дейност на младите музиканти и техните преподаватели. Музикалните инструменти в училището не са подменяни от 50 лета и не са в добро състояние. Сумата, необходима за поправката на старите или закупуването на нови, е непосилна за бюджета на училището. Необходими са средства в размер на 300 хил. лв.
Красимира Стоянова е най-успешната българска оперна певица по световните сцени от своето поколение. Учи цигулка в Музикално училище "Проф. Веселин Стоянов" - Русе и продължава образованието си в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София. Световната си певческа кариера стартира през 1998 г. във Виенската опера. През 2009 г. е удостоена с титлата "камерзенгерин" - най-високото признание за оперни певци в Австрия. Публиката я аплодира в Метрополитън опера - Ню Йорк, "Ковънт гардън" - Лондон, театър "Лисео" - Барселона, Баварската опера, оперите в Хелзинки, Тел Авив, Буенос Айрес, Вашингтон, Торино, Хамбург, Кьолн, Рио де Жанейро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай