Петък,

Георги Черкин - виртуозът на мотор

От: Администратор -
2392
Георги Черкин - виртуозът на мотор
A
A
A

На сцената той е достолепен, безупречен и елегантен, изключително концентриран, изцяло завладян от чувствената музика, която излиза изпод ръцете му. Но когато изпълнението свърши, виртуозният пианист Георги Черкин облича кожените дрехи и яхва мотора си. Обича да се забавлява с приятели, да пътува и по-често не слуша музика.

Черкин се запалва по моторите още докато учи в Академия "Санта Чечилия" в Рим. Във Вечния град повечето млади мъже и жени се придвижват със скутери. "Там са се научили, че това е по-ефикасният начин. Моторът е по-екзотичен за България. Може да бъде екстремно, но няма опасност, ако човек има бързи рефлекси, съобразителност и да внимава за другите", казва виртуозът. Той заминава на 19 за това първо в живота си голямо пътуване. "В началото всичко е трудно. Но аз мечтаех да съм по-самостоятелен - защото само тогава си по-независим", казва Черкин. В Рим той неочаквано открива може би най-голямото вдъхновение за изгряващия творец - да гледа и да слуша някои от най-добрите музиканти на планетата. "Разбрах какво е световното ниво. Вече и България се отвори, но навремето не беше в толкова сериозна степен. Сега живеем в съвсем различна информационна сфера. Но там имах възможността да усетя атмосферата на град с уникална международна култура", споделя Черкин
Софиянецът носи името на своя дядо, големият композитор Георги Златев-Черкин. Неговата пиеса "Севдана" е от най-емблематичните произведения, изпълнявано и до днес по цял свят. Тъй като той умира, малко преди наследникът му да се роди,

младият пианист познава дядо си само задочно

по неговото наследство и музика, по традициите, които завещава в семейството. В съзнанието му е запечатана картината как баба му седи на стол, докато той се упражнява, и му разказва за дядо му. Още преди да тръгне на пиано, Черкин младши започва да търси във всекидневието тризвучия и хармонии. "Едно дете не може да избира само, то може само да покаже предпочитание - и след това зависи от родителите си", казва виртуозът.
Наскоро Черкин свири свой любим концерт - номер 2 на Рахманинов. Именно с него започва кариерата му в зала "България". През 1996-а, тогава е точно на 20, е поканен да свири заедно със Софийска филхармония под палката на Емил Табаков. "Усещането беше прекалено абстрактно. Всичко ми беше за първи път - чувството да излезеш в голяма и престижна зала с оркестър, с камери... Много силна емоция. Сега нещата са по-улегнали. Винаги има адреналин преди излизането на сцената, но човек знае с какво се сблъсква", коментира пианистът.
Черкин е една от четирите ръце в уникалния за България, а може смело да се каже - и за света, проект "Джазът среща класиката". Ангел Заберски и Живко Петров, двама изключителни джазмени, се изправиха срещу класиците Иван Янъков и Черкин, за да свирят за първи път заедно музика, която никога не е изпълнявана в подобен формат. Концерти на четири рояла се правят, но обикновено са само класика или само джаз. Българският квартет пожъна успех и в лондонската зала "Кадоган хол", където участва в концерт по случай 24 май. "Всички мислехме, че проектът е дързък, тъй като сме различни музиканти, но още на първата репетиция разбрахме, че мислим по сходен начин и бързо се сработихме. Всеки от нас може да свири донякъде и другия стил", признава Черкин. Все пак неговият баща е в света на попа и джаза. Но самият той

никога не би заменил класиката

Черкин внук вече има свободата да приема или да отказва предложения за концерти по света. Бил е аплодиран в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorium в Рим, Convention Centre в Окинава, Seoul Arts Centre в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк. Случвало се е и да отказва, например, когато му се налага да научи за две седмици Прокофиев №2, един от най-трудните концерти в историята, който по принцип би му отнел година.
В момента Черкин се е посветил на донякъде хоби, донякъде работа - разработва ниша за оркестрация на известни клавирни пиеси. Симфонизация - термин, който той изобретява и означава придаване на симфоничен звук към солово изпълнение. Например "Лунната соната" на Бетовен звучи в аранжимент и за пиано, и за оркестър, оригиналът не се променя, а само се добавя колорита на трупата. Преди пет години Черкин представи и дванайсетте пиеси от "Годишните времена" на Чайковски, които по принцип са за соло пиано, но бяха изпълнени с оркестъра на Класик ФМ радио. Черкин пише и филмова музика. "Тя синтезира всичко най-хубаво, измислено до този момент от различни композитори - сентенцията на цялата световна музика досега. Концентрира се в нещо много семпло", казва той. На 28 октомври с цигуларя Светлин Русев ще представят атрактивна програма с филмова музика и класически пиеси в концерта "Кино и класика" 2, в който ще участва и Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. В зала "България" ще звучат пиеси от "Списъкът на Шиндлер", "Форест Гъмп", "Професионалистът", "Ромео и Жулиета", които ще се редуват с Моцарт, Вивалди, Чайковски, Бърнстейн, Барбър.
"Има хора, които никога не са ходили на класически концерт - и ако чуят симфония на Малер или Брух, може да бъдат леко шокирани и да не разберат за какво става дума.

Музиката е като учене на език

Трябва да се започне отнякъде, за да се достигне по-задълбочено разбиране.
Нищо общо с комерсиалните неща, направени от днес за утре. Бетовен преминава през различни изпитания, достигайки такова извисяване на духа, че пише произведения, в които всеки път човек открива нови и нови неща. Днес композиторите твърде много се съобразяват с модерния начин на живот."
Скоро Черкин заминава за Виена, където ще бъде жури в конкурс на името на голямата българо-австрийска оперна певица Люба Велич, която е откритие именно на дядо му. Работи по проект с Теодосий Спасов и продължава да доставя висша естетическа наслада на слушателите си.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички