Джей Зи излиза на съд за плагиатство

Джей Зи излиза на съд за плагиатство | StandartNews.com

Рапарът Джей Зи (Jay Z) ще се яви в съда през октомври по обвинение за плагиатство. Един от наследниците на египетски композитор го уличил, че е плагиатствал мелодията му за флейта, която звучи в песента Big Pimpin, класически хип-хоп.

Делото ще се гледа пред съдебно жури в Лос Анджелис на 13 октомври, според съдебните документи, оповестени тази седмица. Това е последният (засега) епизод от една дълга поредица от преговори около това парче.

Песента, записана през 1999 г., е придружена от ориенталски звук на флейта, който трае през цялата песен. Инструменталът е композиран през 1957 г. от египтянина Балиг Хамди за филма "Косара, Косара" (1960). Американският продуцент на Big Pimpin, Timbaland, никога не е крил, че е чул музиката от неидентифициран компактдиск, но твърди, че си е помислил, че мелодията вече е била "без права" в публичното пространство.

Антуражът на Джей зи бързо се бе опитал да спре полемиката, като плати през 2001 г. сумата от 100 хиляди на лейбъла ЕМИ Арабия, който държи филмовите права. Сумата е била споделена с наследниците на Балиг Хамди, починал през 1993 година.

Въпреки това неговият племенник Осама Фахми решава да продължи срещу рапъра и продуцента, като посочва, че споразумението от времето не е имало стойност пред египетския закон.

Осама Фахми очаква по-добро обезщетение в края на съдебния процес. Big Pimpin излиза като сингъл през 2000 година.

"Идеята, че хората купуват билети за концерт, за да чуят само една песен (...) граничи с фарс", отговори защитата на милионера Джей Зи, който наскоро стартира своя собствена напълно платена стрийминг музикална услуга Tidal.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай