Брегович лее шампанско в Арената

Брегович лее шампанско в Арената | StandartNews.com

"Бойс ту мен" пълнят НДК, за да подпалят с хитове и нови парчета зала №1

Декември, които се пръска по шевовете от празници и купони, тази година е допълнително загрят от серия мощни концерти и първокласни лайфове.

Началото постави португалката Карминьо преди вечер в НДК. Младата звезда донесе частичка от слънчевата си родина в зала номер едно чрез вълнуващия език на фадото. Най-продаваната изпълнителка в жанра с дълбокия си и плътен глас стигна до сърцата на публиката, пред която излиза за първи път. Езикът на любовта и тъгата, излят чрез музика, е универсален. Бурните аплодисменти на меломаните върнаха Карминьо няколко пъти на сцената дори без съпровод и микрофон.

На 9 декември в НДК пристигат едни от най-нестандартните модерни изпълнители - челистите от "2Cellos". Словенецът Лука Сулич и хърватинът Степан Хусер си проправиха пътя към славата само за няколко години. През 2011-та експериментаторите с толкова класически инструмент като челото пуснаха в интернет кавър на Smooth Criminal на Майкъл Джексън. Подходът им е виртуозен: свирят, удрят, почукват и вадят всички възможни звуци, на които челото е способно. По-интересни са от някогашните корифеи в областта "Апокалиптика", които прекалено много се ограничаваха в кавъри единствено на "Металика". Веднага след първото си видео в youtube, "2Cellos" бяха споделени, гледани и слушани милиони пъти в мрежата. И от аматьори се заеха да изградят професионалната си кариера. Получават кураж не е от кой да е, а от самият Елтън Джон. Той казва: "Не помнех да съм чувал нещо по-вълнуващо от тях, откакто видях Джими Хендрикс през 60-те години". И вече челистите откриват концертите на Елтън Джон, като свирят пред препълнени стадиони в Европа и Америка. "Имаше пищящи момичета, светлинно шоу... Като класически музиканти не можем дори да мечтаем за подобно преживяване", казват момчетата. Двамата минават с лекота от Вивалди към AC/DC и "Нирвана" и после пак обръщат към класика. Смесват стилове като за световно, а на сцената правят небивало шоу.

На 12 декември на същата сцена феновете ще изпаднат в еуфория с "Бойс ту мен". София е спирка от европейското турне на четирикратните носители на "Грами". Щяха да идват през 2010-та, но нещо не им се получи. Триото, определяно като най-добрата аренби група на всички времена, ще забие златни хитове - End of the Road, I'll Make Love to You, One Sweet Day, но и парчета от новия им албум Collide. За обложката му бандата направи конкурс, в който феновете трябваше да пращат предложения за визията. "Бойс ту мен" са с най-големи продажби в жанра за всички времена - 60 милиона албуми. В над 20-годишната си история американското трио се разписа с уникални хармонии и вечни теми.

След симпатягите от Щатите идва ред на комшията Горан Брегович. Кръстникът на балканската музика и неговият "Оркестър за сватби и погребения" ще нажежат до червено зала "Арена Армеец" на 19 декември. Публиката очаква фурора от 2012-та на същото място. Тогава залата се тресеше от аплодисменти и тропане с крака, докато пееше със съседите "Калашников" и "Месечина". Броени дни преди Коледа народът ще чуе и песни от последния албум на Брегович "Champagne for gypsies" ("Шампанско за циганите").

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай