Бавната ръка

Бавната ръка | StandartNews.com

Ерик Клептън е на прага на юбилей - в понеделник ще стане на 70 години. Неусетно Клептън остави легендата си във времена на блус, много свирене, международен успех, признания, хероин, страст, изневери и най-важното - купища хитове. Наричат го Бавната ръка заради прочувствените сола, които прави, а ето най-важните факти и събития от живота му.

Ерик Патрик Клептън е роден на 30 март 1945 година в Рипли, графство Съри, Англия.

Майка му Патриша Моли Клептън е на 16 години, когато го ражда. Баща му Едуард Уолтър Фрайър тогава е на 25, канадец и по онова време войник.

Още преди раждането на Ерик, Едуард е изпратен на фронта, след което се връща в Монреал. Клептън израства в дома на баба си Роуз Клептън и нейния втори съпруг Джак Клеп, които дълго време счита за свои истински родители, а Патриша - за по-голямата си сестра. По-късно майка му се омъжва за друг канадски войник и напуска страната, оставяйки Ерик при баба му и дядо му.

Клептън расте в много музикална среда - баба му е пианистка, баща му също е бил такъв, а в дома им в Съри винаги се е слушала музика.

Той е на 8 годинки, когато научава чие дете е всъщност. "Истината ме връхлетя, когато вуйчо Ейдриън на шега ме нарече "малко копеленце". Разбрах защо", споделя по-късно Клептън.

На 13 го записват да учи изкуство в училището в Холифийлд. Тогава рокендрол вълната започва да помита Острова и той си поисква за рождения ден китара. Купуват му евтинка германска "Хойер".

На 16 го приемат в колежа по изкуствата в Кингстън. Влияние му оказват Робърт Джонсън, Мъди Уотърс, Алексис Корнър, заради когото си купува електрическа китара.

В тийнейджърските години открива и още нещо, което ще го следва през живота му освен китарата: пиачката. Една вечер се напива и се събужда на сутринта в някаква гора, целия оповръщан и без никакви пари. Нямах търпение да направя това отново, спомня си аджамийските си години Клептън. Не е чудно, че после го изгонват от даскало.

През 1963 г. Ерик се присъединява към първата си група, "The Roosters", но се разделят само след няколко месеца. По това време работи като общ работник, за да свърже двата края.

Вечер свири в клубове и си извоюва репутация на един от най-уважаваните китаристи в района на Уест Енд. През октомври 1963 година става част от "Ярбърдс". С тях записва първите си парчета - "Good Morning Little Schoolgirl" и "For Your Love".

По-късно се присъединява към блус бандата "Bluesbreakers", записват албум и Клептън се утвърждава като един от великите китаристи на своето време.

Въпреки успеха, Клептън напуска Bluesbreakers и заедно с басиста Джак Брус и барабаниста Джинджър Бейкър формират рок трио Cream. Записват три албума, предизвикват истински фурор, отиват на турне в Щатите, получават международен статут на "суперзвезди". Но след два концерта в "Роял Албърт хол" в Лондон се разпадат, сочейки като причина егото на всеки един.

През 1970-а Клептън прави Derek and the Dominos. Тогава се ражда един от големите му хитове -"Лейла". Песента е посветена на Пати Бойд, жена на Джордж Харисън, по която Ерик много си пада. Клептън изпада в 3-годишна хероинова зависимост.

През 1974 г. Клептън приключва с дрогата и се завръща с 2 концерта в "Рейнбоу Тиътър", организирани от приятеля му Пит Таузънд от "The Who". Същата година издава "461 Ocean Boulevard", който включва едни от най-популярните му песни, както и кавър на "I Shot the Sheriff" на Боб Марли.

През 1979 Пати Бойд вече е разведена от 5 години с Харисън и става жена на Клептън. Ерик заменя дрогата с алкохола и имат доста проблеми заради това. Не успяват да имат деца, въпреки че опитват и ин витро. Клептън не е най-верният съпруг и има две деца от други жени по време на брака им. Ивон Кели ражда дъщеря им Рут през 1985, а италианската манекенка Лори Дел Санто го дарява със син, Конър, през 1986 г. Пати и Ерик се развеждат през 1989 г.

Синът му Конър загива, след като пада от апартамента на майка си през 1991 г. Ерик изпява "Сълзи в рая", посветена на него и една от най-прочутите му творби.

Той е единственият изпълнител, който е вписван ТРИ ПЪТИ в Залата на славата на рокендрола - като член на "Ярдбърдс", Cream и като самостоятелен музикант.

Клептън заема 2-ро място в класацията на 100-те най-велики китаристи на всички времена на списание "Ролинг Стоун" и 4-то в анкетата на "Гибсън".

Има общо 23 албума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай