За първи път! Правят Атлас на Чудесата

НИНКН си върна емблематична сграда

За първи път! Правят Атлас на Чудесата | StandartNews.com

Атлас на Чудесата на България прави за първи път Националният институт за недвижимо културно наследство.

От половин година в института се работи върху изработването на Атлас на недвижимите културни ценности в България, който ще се попълва години наред и това ще даде полезна информация и на специалисти и туристи, съобщи пред БНР директорът на НИНКН арх. Петър Петров по повод 18 април - Международния ден на историческите места и паметниците на културата. Той се отбелязва от 1984 г..

Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности.

Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС (Международният съвет паметниците на културата и забележителните места) избра темата за запазването на автентичността на обектите в условията на бедствия и конфликти. 

"В Националния институт за недвижимо културно наследство работим за привеждане на института в състояние, за да може да изпълнява своите функции", заяви в предаването "Следобед за любопитните" на националното радио арх. Петров. 

През последната година в института са постъпили десетина млади експерти, но ще се работи за повишаване на тяхната подготовка, допълни той. В тази връзка се работи съвместно с френски архитекти, които ежемесечно идват в България. Това са контакти от 24 години и до края на настоящата година, това ще се превърне в част от академичната програма, допълни арх. Петров. 

Предстои създаването и на нови дирекции в института, за да може пълноценно да се изпълняват поставените задачи. Ще се създадат дирекции за мониторинг на световното и на националното наследство, уточни директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство. Чрез този мониторинг ще се установяват проблемите навреме и с много по-малко загуби, средства и усилия върху оригинала се правят съответните намеси. 

Дарената през 1957 година стара сграда на Националния институт за недвижимо културно наследство отново е владение на института.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай