Туристите възхитени от най-новото археологическо бижу на България

Съвсем скоро се очаква базиликата да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Туристите възхитени от най-новото археологическо бижу на България | StandartNews.com

Още седем нови забележителни обекта у нас попаднаха в списъка с най-желаните и посещавани туристически места. Единият от тях е в центъра на Пловдив.

Комплексът от раннохристиянски базилики и антични сгради, които показват мозаичното наследство на Древен Филипопол, стана част от Стоте национални туристически обекта. Наричат го най-новото археологическо бижу на България. Голямата раннохристиянска базилика показва уникални мозайки от римско време. От откриването ѝ преди три години до момента през нея са преминали над 130 хиляди посетители. Сред чужденците, разгледали обекта. най-многобройни са французите, испанците и германците.

ВИЖ ОЩЕ: Епископската базилика - красива и дигитална

Проучване на движението „Опознай България“ за нагласите на туристите показва, че най-предпочитани са музеите и галериите, в които посетителите откриват съчетание между миналото и модерните технологии. Един от сполучливите примери в това отношение е комплексът от базилики в Пловдив, който показва мозаечното наследство на Древен Филипопол. Голямата раннохристиянска базилика и античната сграда Ирини вече са част от стоте национални туристически обекта.

С какво той е уникален, разказва доц. д-р Елена Кантарева, която е директор на ОИ „Старинен Пловдив”: „Само единият под има над 2 000 квадратни метра мозайки. Базиликата има два мозаечни пода един върху друг. Това е най-голямата запазена до днес антична мозайка от един-единствен обект. Да, по света има много антични мозайки в различни части на бившата Римска империя, но те са част от много различни сгради с различно предназначение”, обясни тя.

Над 100 броя птици са изобразени върху мозайките. Най-впечатляващ е великолепният паун, поставен на централния вход на базиликата. Той символизирал безсмъртието – езическа идея, която ранните християни възприели, разказва ръководителят на отдел „Опазване на недвижимото културно наследство“ Димитър Станчев. 

Съвсем скоро се очаква базиликата да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Надяваме се до септември да представим в ЮНЕСКО нашите документи по предварителна оценка и тогава вече организацията ще изпрати свои екипи за проверка, които ще ни водят по пътя към включването ни в листата на световното наследство”, обясни процедурата доц. д-р Елена Кантарева.

Сред останалите нови места, които вече са част от Стоте обекта, са Историческият музей в Стрелча, Музеят на родопския карст в Чепеларе и Националната обсерватория на връх Рожен.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Мими
преди 1 месец

А варненци,където се открие находка от римско време при ново строителство,обират каквото намерят и бързат да закопаят находките.Имаха възможност да бъдат с повече от Пловдив артефакти,но лакомията...Само ще припомня зазиданите Хали на ул..Сан Стефано,старата мраморна баня на ул.Климент,записана под земята на маг.СБА,И Т.Н....

Откажи
Iopa
преди 1 месец

Дано нашенеца учен Николай ОВЧАРов си развее воеводските вежди до обекта.През соца под античния театър в Пловдив са изградили булевард. Хем инфраструктура при запазена античност. Сега ще бъде остъклен обекта и ганйо глутница ще минава отстрани в права линия ще цъка с език. През соца е правено с мисъл. И днес, но за усвояване на пари. мисълта. Грам въображение няма в Тиквофашизма. Нека се наредят като войници на плажа на Златни пясъци и си фантазират че отмарят.

Откажи