Приказното родопско село, където е роден Орфей

Намира се до Широка Лъка

Приказното родопско село, където е роден Орфей | StandartNews.com

Село Гела е от най-старите родопски селища – с 33-вековна история. То се намира на шест километра от Широка Лъка.

Древната история на село Гела е скрита дори и в неговото име – то идва от митичното тракийско племе на бесите – известно като Свещениците. Основаването на селото се губи в древността, но е ясно, че е основано от траките. До селото има и тракийска крепост Градище.

Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Също така се счита, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло. Втората е свързана с края на Второто българско царство.

Легендата за Орфей разказва- Орфей бил син на Калиопа и Еагър. Според митологията той бил най-добрият музикант и поет, чиито песни омагьосвали дивите зверове и карали дори скалите и дърветата да оживеят.

Когато Евридика – жената на Орфей, умряла след ухапване от змия, Орфей отишъл в подземния свят, за да си я върне. Легендите разказват, че мястото, където той отишъл, за да си върне Евридика е Дяволското Гърло (30 км от Гела). Неговите песни били толкова хубави, че Хадес най-накрая се съгласил Евридика да се завърне в живия свят. 

Обаче Орфей трябвало да спази едно условие: да не обръща поглед назад, докато води Евридика нагоре.И точно преди двамата да стигнат до горния свят, Орфей погледнал назад и Евридика потънала отново в подземния свят. Орфей бил неутешим при повторната загуба на жена си.

Втората легенда гласи, че след заточението си в Бачковския манастир патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир.  Той е сринат през 17 век от османците. В началото на 20 век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребан глава на православна църква – в седнала поза, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица.

Старите хора казват, че родителите им са виждали скиптъра, преди да изчезне. Разкопките до църквата откриват празен гроб, в който може да се стои. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си, което е на 20 километра от Гела. Личността, намерена в гроба, според местните, е носела отличителните знаци на патриарсите.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай