Намериха пъпа на Европа. Откритие в Пловдив променя историята

Паднаха тайните на Яса Тепе

Намериха пъпа на Европа. Откритие в Пловдив променя историята | StandartNews.com

Откритие в Пловдив променя историята на Европа. Намериха най-старото място на континента.

Могила Яса Тепе на Брезовското шосе в Пловдив е изключително важна за историята, защото това е най-ранното място, на което са се заселили хора в този район. Оттам тръгва структурата на селището, което прераства в град, наречен по-късно Пловдив.

Това заяви главен асистент Десислава Давидова от Археологическия музей в Пловдив, която е ръководител на екипа, извършващ археологическите разкопки, цитирана от "Марица".

Проучванията започнаха миналата година, а сега продължават от април.

За тази могила е известно повече от 50 години, а през 2006 г., комисия от Министерството на културата са оформили границите на този национален паметник. Когато са правили проекта за водния цикъл, би трябвало да предвидят, че под трасето има могила.

За съжаление, в Пловдив рядко питат археолозите, преди да реализират намеренията за строителни дейности, казва Давидова. Пловдив се развива вертикално и под целия град може да се намерят останки от нашето минало, добавя тя.

Могилата е от халколитния период - 5-ото хилядолетие преди Христа. Тя е селищна, не е от могилите, които представляват гробници. Хората са живели тук продължително време. Открихме материали от бронзовата и от желязната епоха. Насипът на самата могила е с приблизителни размери около 6 метра.

Намираме жилищни структури, някои от тях са двуетажни, съдове, термични съоръжения, които са служили за дейности, свързани за подгряване и отопление. Селището се е развивало до ранножелязната епоха - около средата на първото хилядолетие преди Христа.

Открити са и структури, които са били срутени и върху тях са градени други, разказва археологът. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай