Милчо Левиев с двойна премиера

Милчо Левиев и Вики Алмазиду са чудесен тандем повече от 10 години

Милчо Левиев с двойна премиера | StandartNews.com

"Милчо Левиев неуморно следва музата си през града, през граници, океани и континенти като никога не забравя своите дуалистини корени. А те са - на български музикант както и на джаз импровизатор от световна класа. Той е наистина уникален." Думите са на прочутия джаз музикант и композитор Питър Ърскин, голям приятел на Милчо. Написани са върху корицата на новия албум на Левиев Quiet March, чиято премиера беше във вторник вечер в "Студио 5".

Дискът включва 13 композиции, половината от които са нови интерпретации на оригинална филмова музика на маестрото. Сред тях е саундтракът от филма на Ирина Акташева и Христо Писков "Понеделник сутрин" (1988). С подчертано джазовото си звучене музиката в него се превръща в своеобразен израз на бунта в "арестуваната" в продължение на 22 години (от 1966 г. до 1988 г.) филмова творба. Малко след същото това "арестуване", през 1970 г. маестро Левиев емигрира в САЩ и името му на композитор е изтрито от властите от надписите на над 10 филма. В контекста на миналото Quiet March е дълго чакано откровение, жадувана среща с непознатия познат.

В албума има и неиздавани досега композиции като Odessa Bulgarische, Jumping Old Men, Slav Blues (посветено на саксофониста Алексей Зубов), When Are You Gonna Stop Swinging? и особено въздействащото Quiet March.
"Нина" е вторият диск, чиято премиера беше снощи. Той е проект на Вики Алмазиду и Милчо Левиев и съдържа 11 композиции, някои от тях рядко изпълнявани заради сложността си. Двамата музикални съмишленици повече от 10 години преосмислят заедно световното наследство на джаза. "Вики има специален глас, чувствен тембър и интелигентно фразиране. Не става дума за изпълнител, а за интерпретатор.

Нашите срещи на сцената са безконечно импровизиране, в което гласът и пианото са равни", казва маестрото.
В четвъртък феновете на двамата музиканти в Пловдив ще чуят албумите в клуб Bee Bop Cafe от 20 часа.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай