Лоша поличба! Пресъхна Изворът на щастието

Какво става с чудодейния извор край пернишкото село Боснек

Лоша поличба! Пресъхна Изворът на щастието | StandartNews.com

Лоша поличба! Чудодейният извор край пернишкото село Боснек, е пресъхнал. Освен лековития водоем със змейска глава, известен още като Чешмата на щастието, потоците в околността също са пресъхнали, писа „Ретро”.

Изворът и преди е спирал да тече за определено време в сухи периоди, но след няколко минути от устата на змея отново е потичала бистра вода.

Легендата разказва, че чешмата, намираща се едва на 45 километра от столицата, спира да тече, когато грешен човек се доближи до нея. Науката обяснява, че изворът събира водите си в подземна кухина, преди да излезе на повърхността, и в по-сухите периоди, когато кухината се изпразни, ѝ е нужно време, докато се напълни отново.

Според легендата на върха над извора имало езеро, в което живеел воден бик, който наранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си, като закачали ножове и остри предмети на роговете им, за да се защитят. При една от битките водният бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи, че и до днес, когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора.

Народът ни вярва, че водата има уникална лечебна сила и много хора идват до извора, за да си наточат вода и да почерпят от живителната ѝ сила. Подобни спорадични извори са изключителна рядкост. В Европа такъв има само на още едно място – във френските Алпи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай