Камилите на Хисаря и светилището на траките

Оттук е излизал пътят за Филипополис (Пловдив)

Камилите на Хисаря и светилището на траките | StandartNews.com

"Камилите"са величествените и впечатляващи руини на някогашната главна южна порта на древния град Диоклецианопол и понастоящем най-ярък символ на град Хисаря. 

Оттук е излизал пътят за Филипополис (Пловдив) – най–важния административен център в римската провинция Тракия. На това място през 1882г. Иван Вазове написал знаменитото българско стихотворение "Отечество любезно, как хубаво си ти!".

Историята на град Хисар е свързана предимно с римската империя.

Когато пристигат по тези земи, римляните намират тук малко тракийско селище.

Траките, които са ненадминати майстори на архитектурата и приложните изкуства, превръщат Хисаря още преди 26 века в магически нимфеум – лечебно-религиозно светилище, част от митичното царство на племето Одриси

Популярността на лечебните му извори определя трайно интереса и на римските управници.

Градът е превърнат в административен център и през ІІІ в. е ограден с крепостна стена. Смята се, че тогава градът се е наричал Аугусте.

От този период е запазен латински тухлен надпис, който говори за построяването на баня в чест на римските императори Максимилиан Галери и Лациний баща /края на ІІІ и началото на ІV в./.

По време на готските нападения в края на ІІІ в. градът е разрушен и опожарен. Възстановяването му в началото на ІV в. се свързва с император Диоклециан и получава неговото име Диоклецианопол.

Той е бил трети по големина град в провинция Тракия след Филипопол /Пловдив/ и Берое /Стара Загора/.

Диоклецианопол бил изграден според всички изисквания на римското градоустройство – с широки и прави улици, украсени със статуи на богове, с мраморни бани, с красиви дворци и вили за римската аристокрация.

За да бъде защитен от вражески нападения, е бил обграден с крепостна стена, издигната от сръчните ръце на тракийските майстори. Тя е една от най-добре съхранилите се от този тип паметници не само в България, но и на целия Балкански полуостров!

От някогашните четири грандиозни, масивни главни порти, днес най-добре са запазени западната и южната. Поради особеностите на терена портите не са разположени по средата на крепостните стени, каквато е практиката при римските строежи.

Навремето тази огромна порта се извисявала на впечатляващите 20 метра височина.

 

Името "Камилите" получила в началото на XX век – по това време внушителната централна арка била разрушена, грамадата била разделена и отдалеч приличала на две застинали една срещу друга камили.

Създателят на градския исторически музей в град Хисаря – генерал-майор Тодор Марков, лично финансирал, организирал и осъществил укрепването на централната арка така, както я виждаме и днес.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай