Гьорне и Принц репетираха в Чикаго

Гьорне и Принц репетираха в Чикаго | StandartNews.com

Меломаните ще могат да се насладят на един специален рецитал на 25 февруари в зала "България". Вокалният цикъл "Зимен път" на Франц Шуберт ще звучи за първи път у нас в пълния си блясък в изпълнение на Матиас Гьорне. На пианото ще му акомпанира Мария Принц, която лично покани световния баритон в България. През миналия месец той бе аплодиран от френския президент Франсоа Оланд. Преди няколко дни пък с Принц успяха най-после да пресекат натоварените си графици и да се срещнат в Чикаго, за да направят репетиция за изпълнението у нас. Гьорне имаше четири участия с Чикагския симфоничен оркестър под диригентството на Йап ван Цведен. След това той отлетя за Израел, където бе концертното му изпълнение на операта на Барток "Замъкът на херцог Синята брада" под диригентството на Кристоф фон Дохнани на 12, 14 февруари и снощи.

Интервю с Матиас Гьорне ще бъде излъчено утре в "Преди обед" по bTV. Въпреки че програмата му бе тотално запълнена, прочутият баритон се срещна с екип на предаването в края на миналата година във Виена, където бе солист в 9-та симфония на Бетовен. Немският баритон признава, че Шуберт е любимият му композитор, а "Зимен път" е една от най-значимите творби на прочутия австриец. "Има малко други произведения, които в такава степен носят в себе си залога да останат във вечността. В следващите хилядолетия със сигурност много музикални пиеси, между тях и такива, които ние днес считаме за значими, ще изчезнат завинаги. Но не мисля, че това може да се случи със "Зимен път", смята Матиас.

Билетите за концерта Гьорне и Мария Принц, на цени от 15 до 50 лв., все още могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай