Чудото на манастира "Свети Никола". Легенди за кръстоносци

Тайните на манастира

Чудото на манастира "Свети Никола". Легенди за кръстоносци | StandartNews.com

Скалният манастир “Свети Никола" (Глигора) се намира на около 6 км северозападно от село Карлуково, в естествена скална ниша в отвесните скали на Искърското дефиле, които някога привличали за усамотение и молитви монаси исихасти, разказват от National Geographik.

Смята се, че манастирът “Свети Никола" (Глигора) възниква към средата на XIII век. Една от местните легенда разказва за монах отшелник, който обитавал малката пещера зад църквата. Приживе той се прославил с добрите си дела, а след смъртта му хората издигнали храм на същото място. Според друга легенда манастирът е построен от болярина Доброслав, в знак на благодарност за изцеляването на децата му.

Фрагментарно са запазени два слоя стенописи, датирани според стиловите и иконографските данни от ХІV и ХVІІ век. На една от стените били изобразени ктиторите, заедно с първия игумен – Данаил. Предполага се, че при едно от татарските нападения манастирът е опожарен, но по-късно е възстановен и изписан наново.

Днес оригиналните стенописи се съхраняват в НИМ - София и РИМ – Ловеч, а стените са покрити с нови стенописи, представящи сцени от житието на Свети Никола

Недалеч от манастира са открити надписи, свидетелстващи за преминаването оттук на кръстоносците на Владислав III Варненчик и Янош Хунияди в похода им за освобождението на българските земи от османските нашественици през 1444 г.

До манастира се стига по пътя за болницата в Карлуково. Точно преди болницата се завива на дясно по чакълест път. След 2 км се стига до големи дървени порти, откъдето остават 1,5 км (пеш) до каменна чешма (вярва се, че водата ѝ е лековита).

Дали чудото на манастира “Свети Никола" (Глигора) е в непристъпната някога скала, която българите превърнали в манастир, откъдето монасите отправяли молитви към Бога? Или може би е в това, че едно така необикновено, вековно и свято място и днес, с неотслабваща сила, продължава да обединява и привлича тези, които са водени от вярата и добротата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай