Чудото на "Чешмата на щастието"

Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва

Чудото на "Чешмата на щастието" | StandartNews.com

Живата вода е карстов извор в близост до село Боснек. Това е уникален извор, известен още от османския пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва.

Река Добри дол събира водите си от три витошки потока – Шамако, Живата вода и Студен извор, и в рамките на село Боснек се влива в река Струма. Много близо до селото се намира най-дългата пещера в България – Духлата, дълга около 18 километра, която обаче не е облагородена и в нея се влиза в подходящо време и с водач.

Той изтича от гранитна змейска глава и за него се носят легенди, като най-познатата от тях е, че разпознава добрите и лошите хора, според табелките към извора. Как ги разпознава? Като спира да тече, щом доближат лошите. Счита се, че водата е лечебна и предпазва от зли сили.

В средата на ХVІІ в. изворът бил наречен „Чешма на щастието“ от турския пътешественик Евлия Челеби, който пропътувал земите на Османската империя за около 40 години.

Като изключим легендите, в сухи периоди изворът наистина спира да тече за определено време (минута, две, три … час) и после пак тръгва. В много случаи водата тече на тласъци и променя дебита си. Обяснението е, че преди да излезе на повърхността изворът събира подземни води в кухина, която периодично се празни. По време на нашето посещение имаше вода в обилни количества, така че не видяхме промяна в дебита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай