Боженци- селото разположено близо до стар римски път

Намира се на 16 км. от Габрово

Боженци- селото разположено близо до стар римски път | StandartNews.com

На 16 км. източно от  гр. Габрово, в централната част на Старана планина на 750 м надморска височина, се намира село Боженци. То е разположен на двата бряга на река Божанка. Селото е малко, но с повече от 600-годишна история. Запазило е автентичния си старинен вид от епохата на Възраждането, както и ценни архитектурни и етнографски паметници. 

Легендата разказва за създаването на самото село. Жена на име Божана- болярка, която заедно със семейството си тръгнала да търси убежище в горите на Балкана, след превземането на Търново през 1393г. Така установили се на това място те създали селището, в което съградили новия си дом.

Местните ги наричали Божанци или Боженци, от където идва и името на селото. Както всички в този край боженлиите били предприемачи, които се занимавали основно с търговия. Но и тук, както в Трявна и Габрово имало майстори на изкусните занаяти, като дърворезбата, гайтанджийството, кожарството, ковачеството и абаджийството. От 1964 година село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Боженци е разположено близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна – Константинопол. През XVIII и XIX в. селото преживява своя разцвет. Търговците кърджии търгуват и разнасят стоките си из цялата Османска империя, Русия, Австро-Унгария, Италия и др. В края на XIX в. в Боженци има около 110 къщи и 500 жители.

Специфичното историческо развитие на селото създава условия за съхраняване на възрожденския му облик до средата на XX в.

Селото съдържа и съхранява в себе си ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли. Отворени  са за посещение две музейни къщи – къща-музей „Баба Райна“ и къща-музей „Дончо Попа“, които представят етнографски експозиции, Менгема - работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.

В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея.Църквата „Св. Пророк Илия“, построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Насам натам
преди 5 месеца

Беше хубаво едно време. Сега повечето ресторантчета и магазинчета са затворени. Къщите и уличките са занемарени. Цените са високи обслужването и под средното. Жалко е, беше ни любимо място. Август 2023г бяхме за последно там.

Откажи