Богатствата на България! Удивително дърво у нас, няма такова на Балканите

Легендата разказва за пазител на Турия

Богатствата на България! Удивително дърво у нас, няма такова на Балканите | StandartNews.com

 Турия е китно селце, което се намира в планински район. Селото е много старо, а една от природните забележителности е т.нар. Кичест габър — много рядко срещано дърво на 700 години. Той е на 700 години, едно от прочутите вековни дървета в България и е единствен на Балканите!

Легендата от книгата "Хубава Мина и змеят", автор Милена Дончева разказва, че в клоните на дървото живее Змея пазител на Турия. (Мина е реална жена, а историята със змея е доста позната легенда за турския кай).  Някога той залюбил девойка от селото още докато тя била дете. Синеоката Мина не била като другите момичета, очите ѝ винаги гледали не само в този, но и в другия свят, имала усет за магичното, небесното, отвъдното. Затова и когато веднъж застанала под клоните на кичестия габър, съзряла в тях разпрострени огромни криле, приличащи на птичи, а две зелени очи се впивали в нейните. Така срещнала Змея, който на мига я обикнал, а любовта му белязала Мина завинаги.

По-нататък историята продължава и тъжно, и красиво. Девойката върви по предначертания си земен път – омъжва се за момък от заможно семейство в селото, ражда, губи дете, ала любовта на Змея непрекъснато я тегли отвъд, кара я да прави неразбираеми за хората неща. Затова когато Мина отново забременява, в селото плъзва мълвата, че носи дете от Змея. Обладан от ревност, мъжът ѝ се изправя срещу чудноватото създание, ранява го и губи ума и живота си. От този ден нататък змейовата любима придобива още голяма сила – да лекува. Живее и служи на хората до дълбока старост с усещането, че юнакът е винаги до нея.

В едноименната местност има оформен кът за отдих - маси, пейки и чешма. Намира се край пътя на 7км от с. Турия по посока връх "Св. Никола". 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Седесарр
преди 3 седмици

Да го изсечем до корен! Как така с е го пропуснали!?

Откажи
Върви
преди 2 седмици

на майната СИ!!!!

Откажи