Жекова: Няма опасен добив на газ в Добруджа

Жекова: Няма опасен добив на газ в Добруджа | StandartNews.com

София. Служебният министър по околната среда и водите Светлана Жекова твърдо отрече твърденията на НПО-та и на партия „Зелените", че е разрешила добива на природен газ в Добруджа по опасната технология въглищна газификация, стана ясно от гостуването й в сутрешния блок на бТВ. Опонентите й от своя страна стоят зад обвиненията си и опреелят държавните органи като некомпетентни.

Развилият се спор между двете страни е във връзка с издаденото от екоминистерството разрешително на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" за търсене на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино".

Служебният министър заяви, че ведомството й е одобрило само работен план за проучвателни дейности, а не за самия добив, а в документа не се споменавала технологията за евентуално бъдещо експолатиране на находище.

„Решението е за търсене на нефт и природен газ. Не става въпрос за шистов газ, нито пък за въглищен газ. Не става въпрос за използване на определена технология", разясни Жекова.

Мариана Христова от инициатива за забрана на фракинга обаче твърди, че в Добруджа са правени над 400 проверки за залежи от природен газ и ако е имало такъв, то той се е изпарил. Тя е уверена, че се прави проучване за неконвенционални залежи, които не могат се търсят с конвенционални методи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай