Запомних от баща си: Ако изкараш 10, похарчи 8

Запомних от баща си: Ако изкараш 10, похарчи 8 | StandartNews.com

Обмислям да отворя фабрики в Румъния или България, казва Умберто Капелли

Умберто Капелли е собственик на световно известната италианска компания "Cantieri Capelli", която е абсолютен лидер в производството на RIB-лодки. Компанията е основана през 1974 година от бащата на Умберто - Давиде Капелли. Тогава, едва прохождащ в бранша, той произвежда в гараж рибарски лодки. Умберто е само на 13 години, когато започва да помага на баща си. Днес фирмата продава над 1000 плавателни съда годишно и диктува модата в бранша. Умберто Капелли е председател на Асоциацията на производителите на яхти до 25 метра в Италия.
В събота най-новото бижу сред RIB лодките - Capelli T 40, бе представено на яхтения порт в Созопол лично от Умберто Капелли.

- Господин Капелли, компанията ви е безспорен лидер. Каква е цената на успеха ви?

- Успехът няма цена. За мен най-важното е да видя клиентите си удовлетворени и да реализирам всички идеи, които имам. Лодките са моят живот, те са моята страст. Ако трябва да избирам дали да релаксирам на СПА-център или някъде на почивка, аз ще предпочета да прекарам свободното си време на лодка. Тя ти дава свободата да бъдеш сам или с любимите си хора в необятното море.

- Спомняте ли си кога и как започнахте да се занимавате с лодки?

- Да, много добре си спомням. Започнахме с гаражно производство на рибарски лодки през 1974 година заедно с баща ми. Тогава бях само на 13 години. Да си призная, не исках да работя точно това, защото мечтата ми беше да следвам психология в университета. Но баща ми имаше нужда от мен и аз останах да му помагам. Години по-късно разбрах, че това е моето призвание и моята страст.

Вложих цялата си душа и успях да разширя производството

През 1997 година баща ми почина и аз продължих бизнеса заедно със сестра ми, която пое административната част. Оказахме се добър тандем и фирмата бързо се разрасна. Мисля, че благодарение на моя бизнеснюх и на перфектно организираната администрация от страна на сестра ми, компанията достигна изключително високо ниво с качество, признато в цял свят. И днес нашата компания диктува модата в света.

- Как успяхте да пробиете и да се преборите с конкуренцията?

- През 1997 година решихме да започнем производство на RIB-лодки, наричани още гумени. Тогава усетих, че на пазара има такава ниша и търсене на точно такъв тип лодки и ние можем да я заемем. И се оказах прав - за 20 години успяхме да заемем топ място в този бизнес и да постигнем производство от повече от 1000 бройки годишно. Успехът и призванието вървят ръка за ръка. Това е моето призвание.

- Защо решихте да представите новата лодка "Capelli T-40" първо в Созопол, и то преди презентацията в Кан?

- Защото България е страна, която е важна за нашия бизнес. Аз виждам потенциал за развитие на пазара във вашата страна и имам доста идеи, които мисля че ще повишат продажбите ни тук. Приятно съм изненадан от яхтените ви бази, не съм си представял, че мога да намеря тук такива перфектни условия и изключително качество, които са много важни за нас. Мисля, че с нашия дилър Момчил Николов ще можем да реализираме интересни проекти. Дойдох лично, защото следвам принципа, че трябва да видиш, за да разбереш. Мисля, че нашите лодки се харесват на клиентите, които имат възможност и обичат красивото.

- Какви са първите ви впечатления от България?

- Изключително положителни. Впечатлен съм много от яхтения клуб и марината в Созопол, които са на световно ниво. Виждам отлично обучен и квалифициран персонал, организацията е същата като в най-добрите марини по света, които съм виждал. Морето ви е много чисто и красиво и изобщо цялото крайбрежие е прекрасно.

Българите са същите като италианците

обичат да пътуват и да се забавляват.

- Мислите ли, че геополитическата обстановка ще се отрази на яхтения бизнес?

- В момента пазарът на лодки е във възход, в частност нашата компания. Кризата изигра добра роля за нас, защото отся най-добрите производители и пазарът се прочисти. Наистина останахме най-добрите. Вероятно затова и пазарът на лодки е в лек възход. Но истината е, че много производители фалираха. Аз лично не се тревожа за бизнеса си, защото нашето основно производство се намира в Тунис, където обстановката по принцип е обтегната. Аз лично мисля, че трябва да приемаме по-спокойно и хладнокръвно случващото се, що се касае до терористичните атентати, и да се надяваме, че няма да попаднем на грешното място в грешното време.

- Кое е най-ценното, което научихте от баща си?

- Моят баща ме научи да вярвам в това, което правя. Казваше ми: ако изкараш 10, похарчи 8, а другото остави за трудни времена. Спомням си, че когато бях тийнейджър, исках да си купя мотор. Баща ми каза - ела, работи, изкарай тези пари и си го купи. Т.е.

даде ми урок, че всичко, което поискам, трябва да го постигна сам

Често ми казваше също - не спирай да мечтаеш. Това е най-важното, на което ме научи. И до днес се връщам към завета му и съм сигурен, че той ме подкрепя отгоре.

- Бихте ли споделили кои са най-известните ви клиенти, ако това не е фирмена тайна?

- Те са ужасно много, едва ли бих ги изброил всички, защото аз самият не знам кой купува лодките ни. Понякога научавам от пресата. Но бих споменал няколко френски президенти, на които очевидно много допадат лодките "Capelli". Наши клиенти са също Анджелина Джоли, Брад Пит, Берлускони и много известни политици. Всеки ден разпознавам наши лодки, купени от различни знаменитости. Скоро например, папараци бяха заснели Кийра Найтли на сватбеното й пътешествие на яхта в Корсика. Оказа се, че лодката е наша.

- Как и къде се виждате след 10 години?

- Виждам нашата компания още по-голяма, защото не мога да спра да мечтая. Сега се опитваме да превземем цяла Африка и да отворим там и други заводи. Обмислям още варианти за фабрики в Румъния или България. От момента, в който за първи път влязох в гаража на баща ми, аз не спирам да мисля как да разширя компанията. Много пъти съм имал оферти да продам бизнеса, но съм ги отказвал. Дъщеря ми в момента е студентка в университета и тя също много обича лодките. Очевидно прилича на мен. Ще бъда щастлив един ден тя да застена начело на фамилния бизнес и да продължи традицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай