Wizz Air очаква трудна, но и успешна 2024 година

Влизането на България във "въздушния Шенген" ще увеличи чуждестранните туристи

Wizz Air очаква трудна, но и успешна 2024 година | StandartNews.com

Бюджетният авиооператор Wizz Air (Уиз Еър) отчита 15% ръст на полетите до български летища за 2023 г. и очаква да запази нивото през настоящата година, съобщи пред медии директорът Корпоративни комуникации Саша Вислаус.

За момента Wizz Air не планира да пуска вътрешни полети между София и Варна, каквито е имала преди и каквито миналата година изпълняваше Ryanair. И двата нискоразходни превозвача имат затруднения с капацитета тази година.

Wizz Air очаква 2024 г. да е една от най-трудните години. Причините са проверките, пред които е изправена компанията, заради евентуални проблеми с двигателите на някои от самолетите. От Wizz Air заявиха, че може да се наложи временно да приземят 10% от своя флот. Някои от самолетите Airbus A320 се задвижват от Pratt & Whitney GTF (редукторни турбовентилаторни) двигатели, чиито производител идентифицира наскоро потенциален проблем със замърсяване в металния прах, използван за някои ключови компоненти. В резултат на това двигателите трябва да бъдат инспектирани.

Влизането на България във "въздушния Шенген" ще увеличи чуждестранните туристи, които искат да посетят страната ни, смятат от Wizz Air. От 31 март пътуването със самолет от България до страни в Шенген, или обратно, ще бъде улеснено, тъй като пътниците няма да преминават през паспортен контрол.

Нискотарифният превозвач има две бази в България с над 360 членен екипаж, изпълнява 47 маршрута до 18 държави и лети от четирите големи летища в България, което и дава 28% пазарен дял през летните месеци на българския пазар. Оперира със 7 от най-модерните самолети Airbus, базирани в София и във Варна. От компанията се похвалиха, че средната възраст на нейния флот е 4 и половина години и това ги превръща в една от най-зелените авиокомпании. Само през 2023 г. с Wizz Air са летели 60,3 милиона пътници от и до България, което е рекорд за авиокомпанията.

От компанията коментираха и миналогодишните проблеми с отменени и закъснели полети на много авиопревозвачи до различни дестинации най-вече в Европа. През 2023 г. от Wizz Air твърдят, че са изпълнили средно 99,69% от полетите в периода май-септември, като през юли този показател е най-нисък – 98,82 на сто.

Статистиката на компанията е, че 87% от подадените сигнали за проблеми на пътници са получили отговор в рамките на 5 дни, а на повечето позвънявания е отговорено в рамките на 35 секунди. През миналата година компанията отнесе критики, включително и от министъра на транспорта, за натрупани множество неотговорени сигнали на пътници с различни проблеми. По-късно компанията обяви, че е разрешила този проблем.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай