Ветеринари питат: Кой изяде животните със син език

Ветеринари питат: Кой изяде животните със син език | StandartNews.com

Хасково. Частните ветеринари от Хасково настояват да получат отговор на въпроса: Кой изяде животните, болни от „син език" и натъпкани от стопаните си с антибиотици?

Те поставиха питането си и по време на националия протест в четвъртък, в който се включиха 30 представители от Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Хасково.

Шефът на местното звено на Съюза д-р Сефка Здравкова е категорична, че с колегите си твърдо ще отстояват ад позицията си, че предприетите мерки спрямо болестта "син език" са неефективни. „Никой не контролира какво става с месото и млякото от натъпкания с антибиотици добитък", категорични са лекарите.

Друг от проблемите, които ветеринарите от Хасково настояват да бъде разрешен веднага е за закъснението на резултатите от пробите за „син език", взети от стада в региона.

Има стопанства с болни животни, от които са взети проби в средата на август, а все още не са отчетени. Едва след като станат и се докаже, че в даденото стадо има син език, се обявява и населеното място като огнище на болестта. Срокът за подаването на заявления е 2 октомври. А това е сред условията за кандидатстване на стопаните за обезщетенията, обясни д-р Здравкова. Такъв е случаят с ферма в харманлийското село Овчарово, в която от 300 глави добитък, вече има 20 умрели животни. Заради забавянето на пробите, стопаните вероятно ще загубят възможността за подпомагането, опасява се Здравкова, която уточни, че подобни проблеми има във всички региона на страната, засегнати от болестта. „В Румъния пробите за син език стават за 4 часа, а в България не можем да ги видим и след 45 дни", коментира още д-р Здравкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай