Важни промени с парите за командировка. Вдигат ли ги

Наредбата не е променяна от 2008 г.

Важни промени с парите за командировка. Вдигат ли ги | StandartNews.com

Очакват се големи промени с парите за командировки.

Според една от работодателските организации - Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът не е променян от 2008 г.

 Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната.

Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без, предаде БНР.

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата", коментира Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Според БСК има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година.

"От тогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си", заяви Жасмина Саръиванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай