Васил Велев алармира за приетите споразумения

Днес работодателските организации имаха среща с премиера по повод протестите

Васил Велев алармира за приетите споразумения | StandartNews.com

Парламентът прие споразумението между правителството и някои от протестиращите енергетици и миньори. Днес работодателските организации имаха среща с премиера по повод протестите. Темата в "Още от деня" коментира председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев, който също присъства на срещата.

"Днешната среща при премиера беше рестартът на процедурата за заявяване на инвестиционни намерения от инвеститори от страната и чужбина с нов срок 6 ноември", заяви Велев.

Той уточни, че държат на прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения за въглищните региони, създаване на комитет за наблюдение на този процес и създаването на енергийна стратегия за устойчиво и енергийно развитие с участието на енергийните партньори.

Относно приетите споразумения той добави:

"В първите две точки, където се говори за енергийна сигурност и плавен преход, е пропусната много важна друга променлива, а именно конкурентни цени на енергийната. Ние не бихме ги оставили в този вид", уточни Велев.

"Вчера правителството прие програма за компенсиране на високите цени на електроенергията до края на годината, но ние смятаме, че такава програма трябва да действа до момента, в който има риск', добави още той.

Той обясни, че начинът, по който работодателите ще осигурят бъдещето на засегнатите хора и региони, ще става с нови инвестиции.

"Много е важно запазването на доходите, не става въпрос за насърчаване на инвеститорите и предприятия, а за насърчаване на работниците от комплекса да си сменят работата".

За да се гарантира сигурността на доставките енергийната сигурност, трябва да имаме резерв, а за да работят централите трябва да има механизъм за капацитети, обясни Велев. По думите му България е изпуснала сроковете и трябва да търси нов вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай