Тютюнджии спечелиха дело за реколтата си

Тютюнджии спечелиха дело за реколтата си | StandartNews.com

Петчленен състав на Върховния административен съд се произнесе в полза на тютюнопроизводители по дело срещу земеделското министерство. Решението на магистратите е окончателно, съобщи в четвъртък председателят на Сдружение „Басма" Иван Сабахлъков. Производителите на ориенталски тютюн осъдиха Министерство на земеделието и храните за дискриминация при разпределяне на субсидиите за реколта 2013 г.

„Сега всеки от ощетените 1430 стопани може да заведе иск за парите, които не е получил. Става въпрос за обща сума от 7-8 милиона лева", каза още Сабахлъков. Магистратите се произнесоха държавата да изплати компенсация на ощетените земеделски производители, които са произвели над 2 тона тютюн, допълни той.

Решението на ВАС отменя заповед от април 2014 г., отнасяща се за субсидирането на реколта 2013 г. Според магистратите, документът на агроминистерството ощетява стопаните, произвели ориенталския сорт „Басми", тъй като дискриминационно ги разделя на две групи. По силата на министерската заповед първите, отгледали до 2 тона „зелено злато" получават по 3 лева за кг., а другите – чиито количества са над 2 тона – по 2,04 лева за килограм.

При определяне на националните доплащания за референтния период 2007-2009 г. до този момент не е имало разделяне на производителите според количеството отгледан тютюн.

„Заповедта е издадена при неспазване на административно-производствените правила. В допълнение тя нито е била подложена на обществено обсъждана, нито публично оповестявана", сподели Сабахлъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай