Цените на стоки и услуги са паднали с 0.4%

Цените на стоки и услуги са паднали с 0.4%  | StandartNews.com

София. Стоките и услугите у нас са поевтинели с 0.4% през юни, показват данните на Националния статистически институт. Спрямо година по-рано дефлацията е 1.9%.

През юни най-много са се понижили цените на зелето - с 16.2%, краставиците - с 13.1%, картофите - с 12.7%, захарта - с 4.8% и яйцата - с 2.1%.

Поскъпване през периода се отчита при ябълките - с 4.8%, цитрусовите и южните плодове - с 4.1%, ориза - с 1.5% и газираните напитки - с 1.8%.

В групата на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление при газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 1.2 и 0.2%, автомобилите втора употреба - с 1.2%, дизеловото гориво - с 0.8% и газ пропан-бутан - с 3.4%.

Увеличили са се цените на комплекси услуги за почивка и туристически пътувания - с 10.3% и услуги за краткосрочно настаняване - с 3.9%.

През юни 2014 г. при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти е регистрирано намаление с 0.4%, а цените на стоматологичните и лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

На равнището от май остават цените в образованието и наемите на жилища и текущото им поддържане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай