Транспортът чака мораториум върху кредитите

С надежда очакваме такава възможност, обяви ресорният министър

Транспортът чака мораториум върху кредитите | StandartNews.com

Транспортният бранш чака с надежда мораториума върху кредитите. Той ще е най-полезен за превозвачите. Това коментира ресорният министър Росен Желязков в интервю за бТВ. „В момента с надежда чакаме мярката, която европейският банков орган прие като възможност. БНБ и Асоциацията на търговските банки работят по темата – възможността за мораториум върху частните и публични кредити“, каза Желязков. Транспортният бранш е вторият сектор, който търпи най-високи загуби от кризата след туризма. Желязков напомни, че международните автобусни курсове са тотално спрени.

За мярката 60:40 за изплащане на заплатите в застрашени от кризата фирми, министърът уточни, че тя трябва да бъде адаптирана към транспортния бизнес.

Желязков увери, че в момента има осигурен транспорт до всички населени места, дори и до най-отдалечените. „Някъде линиите са сведени до един път на ден - това е ангажимент на кметовете. Нямам сигнали, че хората не могат да се придвижват“, каза министърът. За да се спазва изискването за дистанция между хората не е редуциран броят на влаковете. БДЖ има намален трафик с около 4 пъти, но железниците получават и субсидия от държавата, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай