Топлофикационен шеф каза ще поевтинее ли парното от 1 юли

Настоящата цена на газа ще повлияе

Топлофикационен шеф каза ще поевтинее ли парното от 1 юли | StandartNews.com

В Асоциацията на топлофикациите смятат, че от 1 юли ще има промяна в цената на топлинната енергия, а причината за това е поевтиняването на природния газ.

Настоящата цена на газа ще повлияе. Предполагам цената ще се запази, ако има намаление, няма да е чувствително. Това каза в интервю за НоваНюз Кремен Георгиев от Асоциацията.

При определяне на новите цени се прави прогноза за цената за следващия ценови период - от 1 юли до 1 юни. 2024 г. Най-нормалното е тенденцията за цената на газа да се запази в годишен аспект, а зимата да има повишение, след това намаляване", обясни той.

Енергийният експерт от "Център за изследване на демокрацията" Констанца Рангелова смята, че цената на газа спада и това е нормално за летния сезон заради намаленото потребление. "Имаме и доста запълнени газохранилища, в Европа сме на 60%, а в България - на около 80%. Тези фактори влияят позитивно за намаляване на цената. Тя може да се повиши само при повишено потребление на електроенергия. Голям е шансът септември-октомври да има покачване на цените на газа", заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай