Топ богаташите на 2022 г. Изненадите

Размествания на челните места, някои милиардери изпаднаха от топ 10

Топ богаташите на 2022 г. Изненадите | StandartNews.com

Според доклад на организацията за помощ за развитие Oxfam, десетте най-богати хора в света са успели да удвоят активите си до общо 1,5 трилиона долара по време на пандемията от коронавируса. Но кой ще бъде сред най-богатите хора в света през 2022 г.?

Всяка година американското бизнес списание Forbes представя съответния списък и го актуализира през годината. Години наред челните места бяха доминирани от предприемачи от САЩ. Тази година почетният подиум изглежда по-международен: повечето богаташи в класацията са от САЩ, наскоро обаче първото място беше заето от европеец. Някои милиардери трябваше да се примирят с тежки загуби, докато други - особено от технологичната индустрия - разшириха сферите си на дейност в резултат на пандемията, пише investor.bg. 

Марк Зукърбърг загуби мястото си в челната десетка за първи път от 2015 г. насам, след като цената на акциите на Meta рязко спадна. Основателят на Facebook загуби над 20 млрд. долара в рамките на няколко часа. Мястото му е заето от новия най-богат човек в Индия. 

1-во място: Бернар Арно, Франция

Бернар Арно - “вълкът”, който носи кашмир - Webcafe.bg

Най-богатият европеец, а също и най-богатият човек в света в момента е Бернар Арно от Франция. През 2022 г. Бернар Арно и семейството му разполагат с общо състояние от 186,3 млрд. долара. Предприемачът от групата Arnault Holding Group инвестира предимно в луксозни стоки и марки като Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Fendi и Marc Jacobs. Той е собственик и на бизнес вестника Les Échos. Благодарение на огромното увеличение на богатството си французинът понастоящем заема първото място в класацията на най-богатите хора в света. 

2-о място: Илон Мъск, САЩ

Последни новини за Илон Мъск - Новини Бг

На второ място в класацията на най-богатите хора в света е основателят на Tesla Илон Мъск. Освен с Tesla Мъск е известен и с основаването на космическата компания SpaceX. И там той е главен изпълнителен директор. Доскоро Мъск беше смятан и за първия човек, надхвърлил границата от 300 млрд. долара. Преди всичко разделянето на акциите на Tesla през миналата година и огромното увеличение на стойността им увеличи активите му с няколко милиарда долара. Така шефът на Tesla дълго време доминираше в класацията на най-богатите хора в света. Въпреки това скъпата покупка на Twitter и настоящата криза в цената на акциите на Tesla изтласкват Мъск на второ място. Сега състоянието на Мъск възлиза на около 185,4 млрд. долара

3-то място: Гаутам Адани, Индия

 

Гаутам Адани се превърна в третия най-богат човек в света - Money.bg

Непознатият, който измества Джеф Безос от почетната стълбичка на най-богатите хора в света, се казва Гаутам Адани и е индийски предприемач. Той е председател на Adani Group, която има интереси в индийските сектори на енергетиката, минното дело, управлението на пристанища и летищните операции. Компанията притежава най-голямото търговско пристанище в Индия. Той е първият азиатец в топ 3 на най-богатите хора в света. Състоянието му възлиза на 150,7 млрд. долара

4-о място: Джеф Безос, САЩ

Джеф Безос раздава богатството си за благотворителност - News.bg

Основателят на Amazon Джеф Безос е четвъртият по богатство човек в света с актуално състояние от около 150,2 млрд. долара. Безос наистина е увеличил значително състоянието си по време на кризата с коронавируса, тъй като Amazon е спечелила значително от увеличеното търсене в онлайн търговията на дребно. През тази година обаче компанията претърпя загуби. Дълго време Безос беше смятан за най-богатия човек в света. 

5-то място: Бил Гейтс, САЩ

Бил Гейтс може да пропусне България. Българите масово са чипирани. | Новини  и анализи от България | DW | 24.11.2020

Основателят на Microsoft Бил Гейтс губи четвъртото си място от миналата година и попада на пета позиция в списъка на Forbes на най-богатите хора в света през 2022 г. Гейтс успява да увеличи състоянието си след епидемията от коронавируса. През юли обаче той обяви, че ще завещае активите на благотворителните си фондации. Понастоящем притежава 106,5 млрд. долара. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

6-то място: Лари Елисън, САЩ

Списъкът на Лари Елисън  от придобити компании набъбна

На шесто място в класацията на най-богатите хора в света е Лари Елисън, основател на американската софтуерна компания Oracle. В момента стойността на американския гражданин е 104 млрд. долара.

7-мо място: Уорън Бъфет, САЩ

Американецът, известен още като „Оракула от Омаха

Американецът, известен още като „Оракула от Омаха", оглавява холдинга Berkshire Hathaway. Последният се счита за една от най-големите компании в света; самият Бъфет понастоящем притежава състояние от около 96,9 млрд. долара. В началото на 2021 г. американецът все още може да заеме пето място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 100,3 млрд. долара. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

8-о място: Мукеш Амбани (Индия)

Мукеш Амбани е предприемач от Индия, който миналата година измести Марк Зукърбърг от челната десетка на най-богатите хора в света. Тази година той дори успя да се изкачи с две места нагоре. Богатството му от 94,9 млрд. долара се дължи на председателството му на борда на индийската текстилна компания Reliance Industries. 

Снимка: Rubina A. Khan/Getty Images

Мукеш Амбани е предприемач от Индия, който миналата година измести Марк Зукърбърг от челната десетка на най-богатите хора в света. Тази година той дори успя да се изкачи с две места нагоре. Богатството му от 94,9 млрд. долара се дължи на председателството му на борда на индийската текстилна компания Reliance Industries.

9-о място: Лари Пейдж, САЩ

Бившият главен изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet се завърна в списъка на Forbes през 2021 г., след като беше изместен от Амансио Ортега в класацията през октомври 2020 г. Понастоящем състоянието на Пейдж възлиза на 90,1 милиарда долара. 

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бившият главен изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet се завърна в списъка на Forbes през 2021 г., след като беше изместен от Амансио Ортега в класацията през октомври 2020 г. Понастоящем състоянието на Пейдж възлиза на 90,1 милиарда долара. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

10-о място: Карлос Слим и семейство, Мексико

Мексиканецът се нарежда на десето място с актуално състояние от 82,3 млрд. долара, като се смъква с една позиция. Карлос Слим е предприемач в областта на телекомуникациите.

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Мексиканецът се нарежда на десето място с актуално състояние от 82,3 млрд. долара, като се смъква с една позиция. Карлос Слим е предприемач в областта на телекомуникациите. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай