Тежката артилерия на ДБ пристига в Пловдив заради панаира и Гергов

Съветниците се събират на извънредна сесия

Тежката артилерия на ДБ пристига в Пловдив заради панаира и Гергов | StandartNews.com

Сагата около "Пълдин туринвест", заприличала на играта на котка и мишка, продължава и през новата година. В първия работен ден днес съветниците се събират на извънредна сесия, свикана от председателя Александър Държиков.  Специално за заседанието "Демократична България" праща тежката артилерия - Христо Иванов и Ивайло Мирчев, пише "Марица". 

Единствената точка в дневния ред е по повод на предстоящото събрание на акционерите на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ АД, насрочено за 9 януари с искане за увеличение на капитала чрез безвъзмездното прехвърляне на акциите на Община Варна. Те се равняват на 16 314 400 лв. и представляват 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. 

Общинските съветници, инициирали извънредната сесия, настояват представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов да гласува "против", като направи изрично заявление пред Общото събрание, че Общината има право на блокираща квота.

Подписи под искането за спешното свикване на сесията са сложили съветниците от ДБ, "Съюз за Пловдив", ВМРО, "Кауза България", "Ние, гражданите". Те считат, че с увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ делът на Общината ще се намали от 25 на 22 процента. В същото време участието на бизнесмена Георги Гергов в Панаира ще се завиши от 51 на 79 процента.

Подписката за извънредната сесия не е подкрепена от ГЕРБ и "Автентична лява БСП". Съветниците от тези две групи на 19 декември взеха решение в полза на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест". Тогава предложението на кмета Здравко Димитров беше също да не се дава съгласие за акциите на Варна в смесеното дружество.

В случай че на Общото събрание се взема решение за увеличение на капитала, кметът трябва да внесе в съда иск против, както го направи предишния път.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай