Тесла спира да прави един от моделите си

Акциите на компанията паднаха с 1,5%

Тесла спира да прави един от моделите си | StandartNews.com

Tesla Inc е заявила на служителите си, че временно ще спре някои производства в завода си за сглобяване на електромобили в Калифорния, съобщи в четвъртък агенция Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според информацията на Блумбърг работниците на производствената линия на седана Model 3 в завода във Фремонт са били уведомени, че линията им няма да работи от 22 февруари до 7 март.

Не се изясняват причината за спирането на производството, като на този етап няма коментар и от страна на Tesla.

Агенция Ройтерс напомня, че през януари Tesla обяви, че може да се сблъска с временно негативно въздействие от глобалния недостиг на полупроводникова техника.

Други световни производители на автомобили като General Motors също спират монтажните си линии поради недостиг на процесори, тъй като потребителското търсене нарасна неочаквано бързо след солидния спад в началото на коронавирусната криза.

Производителят на чипове Samsung Electronics заяви миналата седмица, че е спрял фабриката си в Тексас, тъй като тежката зимна буря в щата е причинила прекъсване на електрозахранването. Samsung отказа да идентифицира клиентите на своята фабриката, но през 2019 г. компанията Tesla заяви, че нейните самоуправляващи се процесори се произвеждат именно във фабриката на Samsung в Тексас.

Все още не ясно какви загуби по отношение на производствените обем или приходите ще претърпи компанията Tesla Inc. поради спирането на производството. Заводът във Фремонт има годишен общ производствен капацитет от 500 000 електромобил Model 3 и Model Y.

Tesla, която също така има производствени мощности в Китай, заяви през януари, че може да успее да увеличи годишния си обем на продажби с повече от 50% през тази година.

Миналата седмица Tesla намали цената на по-евтините си варианти на Model 3 и Model Y, последното от поредица от намаления на цените в момент, когато останалите производители на автомобили се опитват да отвърнат с нови техни модели.

Междувременно акциите на Tesla поевтиняха рязко при старта на днешната търговия на Уолстрийт към 716,60 за една акция, след което техният спад беше частично париран и те вече се понижават с около 1,5% към 730 за акция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай