Танева: Няма опасност от зърнена криза

Танева: Няма опасност от зърнена криза | StandartNews.com

Добрич. Пред журналисти по време на посещението си в Добрич министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че независимо от наводненията няма опасност от зърнена криза за страната.

"България е нетен износител на зърнени суровини. Произвежда значително повече, отколкото потребява и при бедствия като тези не може да се говори за криза" - каза тя.

Министърът бе категорична, че земеделците чийто площи са били залети ще бъдат обезщетени, както това е ставало и досега. Тя подчерта, че се прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на 100 % пропадналите площи и допълни, че огледите ще започнат веднага, след като валежите спрат.

Танева допълни още, че все още нашите стопани нямат културата на застраховане, като добави: "Държавната помощ се прилага и е нотифицирана по начин, който стимулира земеделските производители да правят застраховки. Проблемът може да се търси и в двете страни. Застрахователите също трябва да направят така, че да предизвикат доверието у тях, за да има застраховки. А, тези от земеделските производители, които са застраховали посевите, ще получат по-високо обезщетение, заедно с това от застрахователя. А, останалите – по-ниско".

Тя добави, че на последващо заседание на УС на ДФ "Земеделие" ще се вземе решение за такова обезщетение за наводненията от миналата година и се обработват протоколи.

Танева обеща още до края на годината да са готови предложения за структурни промени в Селскостопанска академия, които да доведат до мотивацията на научните колективи да работят в посока на продукт, приложим и гарантиращ по-висока продуктивност в земеделските стопанства в България, като получават съответното по-добро заплащане за това. Министърът добави още, че науката в селското стопанство ще има повече пари, а институтите на Академията ще са допустими бенефициенти по отделни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай