Световната банка: Общински хаос мъчи бизнеса

Регистрация на сграда в Добрич става с 4 документа, а във Варна - с 18

Световната банка: Общински хаос мъчи бизнеса | StandartNews.com

София. Липсата на синхрон в действията на общинските администрации влияе негативно на бизнеса, а оттам и на икономическото развитие на България. Това сочи доклад на Световната банка. Анализът поставя фокус върху различията между отделните общини - както в размера на събираните такси, така и в сроковете за валидност на издадените документи.

Така например фирма във Велико Търново трябва да плати 15 лв., за да получи разрешение за разполагане на преместваем обект, докато същата административна услуга във Видин и Кюстендил струва съответно 30 лв. и 60 лв. Наред с това в Кюстендил и София разрешението важи 5 години, в Добрич и Велико Търново - 3 години, а в Бургас и Варна - едва 1 година, се посочва в доклада.

Друго фрапантно сравнение за липсата на какъвто и да е било синхрон в административното обслужване се явява и процедурата за регистрация на сграда. Оказва се, че в Добрич за това са нужни едва 4 документа, докато във Варна е необходим цял наръч листа или точно 18 различни документа.

Задължителната регистрация на туристи също не е особено предвидима за бизнеса, тъй като в общините Видин и Пловдив тази услуга е безплатна, докато в Кюстендил се събира по 1 лв. на заверка, в Добрич - 2 лв., в Бургас - 5 лв., а във Варна - 15 лв.

За да се подобри бизнес средата у нас, Световната банка предлага създаването на публични регистри с цел избягване дублирането на документи, оптимизиране на административните процеси, намаляване на таксите до размер, който покрива само разходите за предоставяне на услугата, както и пристъпването към работещо и ефективно електронно управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай