Свалят цените на мобилните услуги

Новият собственик на Глобул и бъдещият 4-ти GSM оператор засилват конкуренцията

Свалят цените на мобилните услуги | StandartNews.com

София. Цените на мобилните услуги в България ще вървят надолу заради силната конкуренция на пазара. Това прогнозират от Telekom Austriа, които са собственици на родния оператор Мтел.

"На основните пазари на групата като Австрия, България и Хърватия ценовият натиск в мобилния бизнес ще се изостри допълнително заради интензивна конкуренция", посочват от компанията. Действително ситуацията на българския пазар става все по-интересна, след като норвежците от Telenor закупиха от гръцката ОТЕ телекома Глобул за сумата от 717 млн. евро. Освен това в близко бъдеще се очаква и навлизането на четвърти GSM играч, което ще засили концентрацията на пазара на мобилни услуги у нас.

"Цената за Глобул е справедлива, тъй като компанията има 36% пазарен дял в България", коментира Кйел-Мортен Йонсен, директор на Telenor за Европа, на специална пресконференция в София. По думите му България е важен пазар в региона със сериозен потенциал за растеж. Засега норвежците нямат планове за смяна на логото и името на Глобул. Това обаче не е изключено да се случи, тъй като притежаваните от тях мобилни оператори в 11 страни (в Азия и Европа) са обединени под общото име Telenor.

Със закупуването на български актив компанията разширява присъствието си в Източна Европа, след като вече оперира в Сърбия, Унгария и Черна гора. Балканската картина може да стане още по-пълна, тъй като според непотвърдена информация Telenor планира навлизане и на хърватския пазар. На фона на тези събития приходите на Глобул и Мтел отчитат спад на годишна база към края на първото тримесечие на настоящата година, съобщават от компаниите. В периода януари-март 2013 г. приходите на Мтел намаляват с 15,8% до 97 млн. евро, а тези на Глобул се свиват с 14,6% до 82,6 млн. евро.

Освен засилената конкуренция, водеща до намаляване на цените, сериозен натиск оказва и регулацията у нас, която ударно свали максималните цени за терминиране. От средата на настоящата година предстои още едно планирано намаление на цените на едро за прехвърляне на разговорите от един телеком към друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай