Сметната палата откри много нарушения в ДКЕВР

Топлофикация София е сравнително изрядна, сочи одитът

Сметната палата откри много нарушения в ДКЕВР | StandartNews.com

София. ДКЕВР няма ясни правила и процедура за разработване и актуализиране на методики, правила и указания и за осъществяване на контрол по спазването им. Част от методиките са приети със закъснение или не са актуализирани своевременно, а други не са издадени (изключение - сектор „В и К услуги").

Това са част от изводите, представени от Сметната палата, която внесе в парламента докладите за одитите за регулирането на цените от ДКЕВР, за дейността на Топлофикация София и за контрола на МИЕТ.

Освен това липсва ефективен контрол върху прилагането на цените в различните сектори, като в по-голямата част от случаите такъв контрол изобщо липсва. Изключение прави сектор „ВиК услуги" и отчасти сектор „Топлоенергетика".

Данните показват още, че в сектор „Електроенергетика" са извършвани промени, които водят до изменения в ценообразуващи елементи и с това е нарушена регулаторната рамка и енергийните дружества са принудени да работят в непредвидима регулаторна среда.

Независимостта на регулаторния орган остава открит проблем въпреки законовите изисквания за независимост, публично и прозрачно упражняване на правомощията на ДКЕВР. Реалната независимост на регулаторния орган може да се постигне чрез промяна на модела в посока на елиминиране на зависимостта му от изпълнителната власт, става ясно от доклада.

С изменения в Закона за енергетиката, извършени по време на одита, е въведен нов модел на ценообразуване с различен механизъм за разпределение на разходите, произтичащи от задълженията на обществения доставчик и крайните снабдители да изкупуват електрическа енергия на преференциални цени, както и по дългосрочни договори за изкупуване на енергия и разполагаемост. Измененията и допълненията в закона са направени, без да е оповестено дали е извършена оценка на въздействието им, което създава рискове за постигането на очакваните резултати, се посочва в доклада за ДКЕВР.

През одитирания период е имало промени в състава на персонала на ДКЕВР и тези промени не са убедително аргументирани. Административният й капацитет е недостатъчен по количествен и качествен състав, наблюдава се значително текучество на персонал, се казва още в доклада.

Цените на електрическата енергия, топлинната и електрическата енергия от комбинирано производство, на природния газ и ВиК услугите се увеличават с различни темпове, се казва в доклада на Сметната палата. Цената на електрическата енергия показва трайна тенденция на увеличение, а компоненти растат с различни темпове.

Цената на електрическата енергия у нас остава най-ниска между страните-членки на Европейския съюз, но разликата между средната цена за страните-членки и цената в България за одитирания период намалява, се казва в доклада.

Одит на Топлофикация София ЕАД:

Одиторите не са открили особено сериозни нарушения в Топлофикация София. В доклада се посоча, чи за периода 2007 г. – 2010 г. от дружеството е реализиран отрицателен финансов резултат. Към 31.12.2010 г. дружеството е отчело натрупани загуби в размер на около 176,5 млн. лв. Основните причини са свързани с реализираните по-малки приходи, в резултат на:

- определените от ДКЕВР цени на топлинната енергия, значително по-ниски от себестойността й;

- решение на министъра на икономиката и енергетиката за задържане на цената топлинната енергия за първото и второто тримесечие на 2009 г. на нивото на цената към 01.10.2008 г. при нараснали цени на природния газ;

- висок размер на просрочени и несъбираеми вземания от клиенти, част от които са обезценени.

Установени са положителни тенденции във финансово-икономическото състояние на дружеството за периода от 2010 г. до 30.04.2013 г. Те са в резултат от предприети действия на ръководството за оптимизиране използването на финансовите, материалните и човешките ресурси, както и за поддържане на оборудването в производството и по преноса на топлинна енергия, включително изпълнение на приетата от Столичния общински съвет „Програма с оздравителни мерки за подобряване на финансово икономическото състояние на "Топлофикация София" ЕАД".

От 2011 г. до 30.04.2013 г. е реализиран положителен финансов резултат от дейността, който не е достатъчен за покриване на натрупаните загуби за минали периоди. Към 31.12.2012 г. натрупаната загуба е намалена на 150,87 млн. лв.

Текущите и просрочените вземания на дружеството към 31.12.2012 г. са общо в размер на 608,293 млн. лв. и представляват значителна част от финансовите му активи, поради което ръководството предприема мерки за повишаване на събираемостта им. За погасяването на задълженията на дружеството, които към 31.12.2012 г. са в размер на 537,491 млн. лв., са предприети мерки за разсрочване (погасителен график), договор за цесия и споразумение за издължаване на прехвърлената цесия, своевременно издължаване на държавногарантираните заеми и др.
Неизпълнението в пълен размер на инвестиционните програми се дължи и на причини, върху които дружеството трудно би могло да влияе.

Дружеството поддържа най-ниските технологични разходи при пренос на топлинна енергия спрямо най-големите топлофикационни дружества в страната, се посочва в одита на Сметната палата.

Липсват утвърдени вътрешни правила и процедури за реда, сроковете и отговорните лица за извършването на метрологичен контрол на топломери. Това предпоставя риск за своевременното му осъществяване, който се проявява през 2011 г. и 2012 г.

Заключения от одита в МИЕТ:

В МИЕТ е изградена подходяща организационна структура, като е създаден специализиран сектор/отдел за контрол върху дейността на лицата, предоставящи услугата дялово разпределение на топлинна енергия на клиенти в сгради – етажна собственост.

От одитора препоръчват да се повиши административният му капацитет във връзка и с нарастващите очаквания на гражданите за увеличаване на контрола на държавата.
Предварителният контрол и контролът на дейностите по поддържане на публичен регистър на лицата, извършващи услугата дялово разпределение на топлинна енергия за одитирания период са в съответствие с изискванията, но публичният регистър, е изграден през 2007 г. със закъснение от почти една година и практиката при отписването от регистъра на лицата по чл. 139а от Закона за енергетиката не е еднозначна.

Няма оценка на риска, въз основа на която да се извършва планиране на проверките за осъществяване на контрол на лицата, предоставящи услугата дялово разпределение на топлинна енергия и регистрирани по чл. 139а от Закона за енергетиката (ЗЕ). До 2010 г. не са изготвяни план–графици за проверки на лицата, извършващи услугата дялово разпределение.

До края на 2011 г. не е извършван регулярно текущ и последващ контрол по отношение на проверките на регистрираните лица, извършващи услугата дялово разпределение и вписани в публичния регистър на МИЕТ. Проверките са разпределени неравномерно през този период, като контролната функция по отношение на прилагане на системата на дяловото разпределение на топлинна енергия е подценена.

От началото на 2012 г. има тенденция на значително увеличение на проверките спрямо тези за периода от 2007 г. до 2012 г. В периода след 2012 г. натовареността на служителите от отдел „Технически контрол в енергетиката" в дирекция „Сигурност на енергоснабдяването" е увеличена с възлагането на други функции и дейности във връзка с експлоатацията и техническата сигурност на енергийни обекти като упражнявания контрол е зависим от числеността на персонала.

По извършените три одита Сметната палата е дала препоръки до председателя на ДКЕВР, до председателя на Съвета на директорите на "Топлофикация София" ЕАД и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма за подобряване на дейностите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай