Словакия предлага на Русия газов проект с наше участие

Словакия предлага на Русия газов проект с наше участие | StandartNews.com

Той ще е свързан с "Турски поток, каза Робърт Фицо

Словакия е предложила на Русия проект с България, Румъния, Унгария и ЕС, свързан с "Турски поток". Това заяви словашкият премиер Робърт Фицо след срещата му с руския премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Предлагаме на Русия проект, който трябва да бъде съвместен с България, Румъния, Унгария и Словакия с участието на ЕС. Това е свързано с руско-турския маршрут, чийто проект ще се реализира от 2016 г.", посочи Фицо. По думите му, предложеният от Братислава на Москва проект трябва да бъде реализиран с участието и подкрепата на ЕС. "Всяко правителство на Словакия трябва да направи така, че газовата тръба, преминаваща през територията на републиката, никога да не бъде празна", каза още словашкият премиер. Той отбеляза, че страната му не може да се бърка в руско-украинските отношения, в това число в газовата тематика.

"Ние обаче не може да седим спокойно и да чакаме Украйна да изпадне от газопреносната система. Затова актуалността на проекта ще се увеличава с реализирането на "Турски поток". Такива проекти ние може да реализираме само след достигане на договореност между четирите страни, както и при участието на Русия. Отговорността ни кара да търсим такива алтернативни пътища за решение на дадения въпрос", добави Фицо.

"С колегата обсъдихме възможността за осъществяването на тези варианти, които създава "Турски поток", след като газът дойде на гръцката граница, за държавите в Европа и възможното включване към всички тези процеси", каза пък руският премиер Дмитрий Медведев. Той призна, че рискове в новия проект "Турски поток" има, но като цяло всичко в тази област е добре.

"Във всички търговски проекти има рискове, но от друга страна, реализацията на този ("Турски поток" - бел. ред.) е основана на достигнатите договорености. Поради това смятаме, че всичко в този смисъл е благополучно, за разлика от това как се развиваха събитията около "Южен поток", където, за съжаление, в определен период ни се наложи да вземем сурови решения", подчерта Медведев. Въпросът за съхранение на газ на територията на Словакия ще изисква допълнителен анализ, отбеляза още словашкият премиер. При това, според Фицо, Братислава разбира, че от януари 2020 г. Русия ще прекрати транзита на газ през Украйна, което доста сериозно ще се отрази върху бюджета на страната, добави Фицо. Междувременно стана ясно, че цената на гръцкия участък от "Турски поток" ще бъде два милиарда долара. Гърция се надява да подпише меморандум за "Турски поток" в края на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай