Шефчович: ЕС е тук за обезпечаване на енергийната сигурност

Шефчович: ЕС е тук за обезпечаване на енергийната сигурност | StandartNews.com

София. Още през декември бяхме решили, че тази група на високо равнище трябва да се създаде възможно най-скоро. Защото ситуацията, пред която сме изправени е много сериозна. Това заяви зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович на брифинг след енергийния форум в "Бояна", съобщи БГНЕС.

Налага се с бързи темпове да намерим важните решения, за да подсигурим енергийната сигурност и доставките на газ за Европа. Както премиерът Борисов спомена, много се радваме, че имахме възможността по Коледа да обсъдим идеята и веднага да организираме тази работна група, обясни Шефчович.

Работната група на високо равнище ще работи не само на политическо ниво, но и на експертно. Експертите ще се трудят върху въпроси, свързани с енергетиката на Централна, Югоизточна Европа и Прибалтийския регион, каза още той.

Всички държави, които са част от този регион, трябва да имат поне 3 източника на газ. Направихме и бърз преглед на най-важните приоритетни инфраструктурни проекти в енергетиката, които предстои да реализираме, но и ще бъдат съфинансирани от ЕС. Нашите експерти след днес веднага пристъпват към действия, за да се разработи план за действие, който да обсъдим на следващата ни среща, която планираме за месец юни, коментира Шефчович.

Не на последно място, събрахме се, за да демонстрираме взаимна солидарност. ЕС е тук да помогне България и региона, и заедно смятам да предприемем необходимото за обезпечаване на енергийната сигурност на целия регион, да можем да реализираме инфраструктурните проекти в региона, и да ги свържем с Централна Европа, за да можем да изградим стабилен Европейски енергиен съюз, продължи зам.-председателят на ЕК.

Дискутирахме и друга важна тема, т.нар наказателни процедури свързани с обществени поръчки по Южен поток. Информирахме, че тези процедури ще бъдат замразени, каза още Шефчович след срещата в "Бояна".

Имаме една единствена цел – ниска цена на газ. Това заяви по-рано премиерът Бойко Борисов на пресконференция след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай